Zdravje > Otrok
692 ogledov

Nič sladkorja za otroke mlajše od dveh let

sladkor Shutterstock
Zelo je treba omejiti tudi vnos sladkorja za otroke mlajše od osmih let. Tako boste poskrbeli za njihovo zdravo srce.

Strokovnjaki opozarjajo starše, naj otrokom mlajšim od dveh let ne dajejo čisto nič sladkorja, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zelo je treba omejiti tudi vnos sladkorja za otroke od drugega do osmega leta, strokovnjaki so zgornjo dnevno mejo omejili na 25 gramov sladkorja oziroma šest majhnih žličk.

Nasveti prihajajo s strani uglednega zdravstvenega združenja za srce American Heart Association. Tokrat so prvič v svoji zgodovini izdali tako konkretna priporočila glede količine vnosa sladkorja za otroke. Po njihovih podatkih tipičen ameriški otrok poje trikratne količine, kot bi bile zanj še sprejemljive.

Sladkor vsepovsod

koruza | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Opozarjajo, da najdemo sladkor v številnih jedeh in sokovih, celo v slanih jedeh kot so hamburgerji in podobno.

Veliko sladkorja ima denimo nekatera konzervirana koruza, rdeča pesa in razni solatni prelivi. Razne kečape bi lahko uvrstili kar med sladkarije. V pol litrski embalaži imamo lahko več kot 170 gramov sladkorja. 

Tudi suho sadje, sadne rezine ali musliji so lahko zahrbtni. Sto gramov suhih brusnic vsebuje tudi sedemdeset gramov sladkorja. Nekateri musliji, ki z embalažo zavajajo, da gre za dietno hrano, vsebujejo več kot dvajset odstotkov sladkorja. Prave zakladnice sladkorja so sladkane pijače, v pol litrski embalaži je pogosto deset žličk sladkorja.

Strokovnjaki opozarjajo, da zaužit sladkor zelo poveča tveganje za kasnejše srčno-žilne bolezni, za povišan slab holesterol ali povišan pritisk.  

Ljudje, ki pridobijo od 17 do 21 odstotkov kalorij s strani sladkorja, imajo kar 38 odstotkov več možnosti za prezgodnjo smrt zaradi srčno-žilnih bolezni. “Starši naj začnejo otroke izobraževati o škodljivosti sladkorja že zelo zgodaj,” svetujejo. 

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 08:16 26.avgust 2016.

    Mišljeni so seveda rafinirani sladkorji. Vse prepogosto srečujem vse preveč odraslih inteligentnih ljudi, ki menijo, da se ti zdravstveni nasveti nanašajo tudi na sadje. Torej še enkrat. Predšolski otroci smejo jesti zdravega zrelega lokalno ekološko pridelanega sadja v res poljubnih ...prikaži večnih količinah, saj poleg naravnoprisotnih sladkorjev vsebuje tudi blage vlaknine, ki onemogočajo nezaželjeno hitrost neprimernih reakcij.