Zdravje > Otrok
5580 ogledov

Nujno zlo ranega otroštva: Toliko jih je zbolelo lani

Pojavijo se tudi zapleti, starejši jih težje prenašajo.

Po številu prijav so norice v Sloveniji že vrsto let na prvem mestu med nalezljivimi boleznimi. Čeprav se lahko pojavljajo preko celega leta, se večje število obolelih pojavi prav zdaj, v zimskem času. 

Šola uvedla ukrepe Zdravje Pojav še ene nalezljive otroške bolezni

Zaradi zapletov tudi v bolnišnico

V Sloveniji je lani za noricami zbolelo 9224 oseb. Samo v zadnjem, 52. tem tednu leta 2017 so na Nacionalni inštitut prejeli 116 prijav o pojavu bolezni, največ obolevajo mlajši otroci, mlajši od štirih let Zbolelo je 48 odstotkov žensk in 52 odstotkov moških: "Norice z zapleti je imelo 98 bolnikov,  osem bolnikov  varicelni meningitis, štirje varicelni encefalitis, en bolnik varicelno pljučnico, 85 bolnikih. Največ zapletov so imeli otroci mlajši od štirih let. so se pojavili drugi, neopredeljeni zapleti," pojasnjujejo na NIJZ. Sicer se je lani v bolnišnici zdravilo 86 bolnikov, 79 odstotkov teh je bilo starih manj kot štiri leta.

Otroška bolezen

Norice, vodene koze ali varičela so zelo nalezljiva otroška bolezen. Otroška jo imenujemo zato, ker kar 90% bolnikov preboli norice v otroštvu, pred dopolnjenim 15. letom starosti. Sicer pa neimuna oseba lahko zboli v katerikoli starosti, od novorojenčka do pozne starosti.

Norice so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča varicella-zoster virus, ki se uvršča v družino herpes virusov. Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami, po zraku in preko rok.

Odrasli, ki zbolijo za noricami imajo precej težjo obliko bolezni: pojavijo se zapleti kot so pljučnica, vnetje možganskih ovojnic in možganovine. Po prebolelih noricah je imunost za norice trajna, ponovijo se lahko le izjemoma.

Virus, ki je povzročil norice, ostane prisoten v telesu celo življenje in se lahko aktivira kasneje ter povzroči pasovec oziroma herpes zoster. Pasovec se pojavi pri starejših, redkeje pri mladostnikih in otrocih.

Bolezen je zelo kužna

90 odstotkov dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni dva dni pred pojavom izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužnimpo tem dni po tem, ko so se iz vse mehurčkov razvile kraste. 

Osebam, ki zbolijo za noricami, je običajno svetovano, da ostanejo doma, dokler ne prenehajo biti kužni. 
Nosečnicam in osebam z oslabljenim imunskim sistemom je svetovano izogibanje stiku z osebo, ki preboleva norice ali herpes zoster. 

Herpes, ki boli Zdravje Ta herpes lahko sproži možgansko kap ali srčni infarkt

 

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Na voljo je tudi cepivo proti noricam. Vsebuje žive in oslabljene viruse Varicella Zoster. Za zaščito se priporočata dve dozi cepiva v razmiku 4-8 tednov.

Cepijo lahko otroke po prvem letu starosti in odrasle s šibkim imunskim sistemom. Je 98-odstotno učinkovito, tudi v primeru, ko se cepi oseba, ki je že dva ali tri dni v inkubacijski dobi. Pred okužbo naj bi ščitilo vsaj 10 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.