Zdravje > Otrok
4914 ogledov

Pojav še ene nalezljive otroške bolezni

Starši poklicali šolo ...

Na osnovni šoli Trnovo v Ljubljani je učenec devetega razreda zbolel za oslovskim kašljem, je poročal portal Siol. V šolo so klicali starši otroka.

Šola je o tem obvestila starše drugih šolarjev in uvedla druge ukrepe, kot sta temeljito čiščenje vseh površin in pogostejše umivanje rok, je poročala TV Slovenija.

"V letu 2016 je bilo prijavljenih 127 primerov," so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar pomeni, da ne gre za izredni primer: "V Sloveniji smo pričeli s cepljenjem proti oslovskemu kašlju leta 1959. Na ta način smo močno zmanjšali obolevanje za to boleznijo, vendar se v zadnjih letih ponovno pojavljajo epidemije oslovskega kašlja med šolskimi otroki, ker imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni ni dolgotrajna," dodajajo. 

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Tatjana Mrvič je dodala, da letos še niso sprejeli nobenega otroka z oslovskim kašljem.

Mrvičeva je dodala, da pri nas za oslovskim kašljem zbolijo običajno mlade odrasle osebe, tudi najstniki. Od uvedbe drugega odmerka cepiva pa praviloma ne zbolijo starejši od 10 let. Pogostejši je med otroci, starimi od šest do 10 let, saj v tem času odmerek cepiva že popušča. "Pri odraslih in šolarjih bolezen ni tako problematična, razen če gre za nosečnico ali osebo, ki ima srčno-žilno obolenje," je dejala.

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko imajo epizode kašlja, ki trajajo 4−8 tednov. Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

 

Oslovski kašelj se prenaša s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov. 

Kašelj je sprva sicer težko prepoznati. Pri sumu nanj ali kadar otrok oziroma odrasla oseba kašlja dlje časa brez postopnega izboljšanja, svetujejo takojšen obisk zdravnika, zlasti kadar otrok, predvsem dojenček, med napadom kašlja pomodri.

Vir okužbe za dojenčke, kjer je potek bolezni lahko hujši, so običajno odrasli (starši, stari starši, drugi sorodniki), lahko pa so tudi sorojenci, ki obiskujejo osnovno šolo in še niso prejeli poživitvenega odmerka cepiva.

Značilen zvok, podoben riganju

V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu - pojavi se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj. Nato se prične kašelj postopoma stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, ki jim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok, podoben riganju: "Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost," opozarjajo na NIJZ in dodajajo, da je oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev.

Najpogostejši od zapletov je bakterijska pljučnica, od ostalih zapletov so možni še vročinski krči, prenehanje dihanja, izguba apetita, vnetje srednjega ušesa, dehidracija in nevrološke posledice (možganske krvavitve) zaradi zmanjšanega dotoka kisika v možgane. 

Najbolj učinkovito je cepljenje

Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je precepljenost populacije. Cepljenje proti oslovskemu kašlju je v Sloveniji vključeno v obvezni program cepljenja. Tako pred boleznijo zaščitimo že majhne otroke v prvem letu starosti, ko dobijo prve tri odmerke kombiniranega cepiva proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence b in otroški paralizi. Ostala dva odmerka dobijo v starosti 12–24 mesecev in 8 let (3. razred osnovne šole). 

 | Avtor: NIJZ NIJZ
V letu 2016 je bilo med prijavljenimi bolniki 81 (64 %) žensk in 46 (36 %) moških. Skoraj polovica prijavljenih zbolelih (49,6 %) je bila mlajših od 15 let, več kot tretjina (35,4 %) je bila starih med 15 in 24 let, 8 (6,2 %) zbolelih pa je bilo mlajših od enega leta. Največ zbolelih je bilo prijavljenih julija in decembra. Med zbolelimi je bilo 74 oseb (58 %) popolno cepljenih (ali revakciniranih) proti oslovskemu kašlju. 16 bolnikov (13 %) je bilo zdravljenih v bolnišnici, med njimi vseh 8 mlajših od enega leta.

Pediatrična klinika Ošpice Zdravje Trepetali bodo do 25. januarja Cepljenje Slovenija Zdravje Noseča medicinska sestra zaradi okužbe z ošpicami izgubila otroka

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 15:24 08.januar 2018.

    Vse te bolezni so nam prinesli z širitvjo multi kulti!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:58 08.januar 2018.

    Itak, če pa cepivo naj bi držalo le 2-3 leta (po navedbah proizvajalca). Tak da če hočeš bit imun na oslovca moraš ga prebolet al pa se vsaki 2 leti it cepit. S tem, da če se cepiš postaneš prenašalec ...prikaži več brez simptomov in to novejše različice pertusisa, ki je mnogo nevarnejši od osnovnega, zaradi česar so sploh uvedli cepljenje. Skratka... tole masovno cepljenje kaže na to, da se bo zgodilo enako kot pri antibiotikih. Ne samo da bo vsak cepljeni prenašalec ampak se stranski učinki seštevajo.