Zdravje > Otrok
19220 ogledov

Od sramu se je zlagala, da je pozabila bundico

Revščina Reuters
"Zdaj bosta takšna kot ostali. Res hvala vam. Ne vem, kako naj se zahvalim. Zdaj bosta taka kot ostali. To je dobro," je rekla ganjena mamica, ko je dobila darilca naših bralcev.

Večino daril, ki ste jih bralci Žurnala24.si kot Božički in Dedki Mrazi podarili revnim otrokom, smo že odpeljali v centra Zveze prijateljev mladine. Mnogo staršev ali skrbnikov je že prišlo po darilca, ki bodo otroke čakala pod smrečico. Zadnja darila bomo dostavljali v ponedeljek.

Sicer pa imate še vedno možnost pomagati, saj bodo v tem tednu v Grosupljem sprejemali dodatno materialno pomoč. Več na dnu članka. 

Nekaj daril naših bralcev | Avtor: A. Š. A. Š.

“Očka, ki je prišel po darila, je bil sprva presenečen nad velikostjo daril. Ko sva podrobneje pogledala, kaj je prišlo za katerega otroka, je bil ganjen. Dobil je solzice, jaz tudi. Ponavljal je samo "Hvala, hvala, hvala, ...". Odrasel moški, ganjen do solz. Prav objel me je. Ni mogel verjeti, da so darila za njegove otroke in me je še enkrat vprašal, če je res,” nam je odziv očeta na vaša darila opisala Taja Berk iz večgeneracijskega centra Skupna točka Zveze prijateljev mladine

Taja Berk, ZPM | Avtor: A. Š. A. Š.
“Hvaležna sem, da lahko z njimi delim solze sreče. Vedno me spravijo v jok. Ampak tako, v dobrem smislu,” je svoje občutke z nami delila Taja. Vesela je, da lahko z njimi deli ta čustva sreče: “Da osrečimo otroke. Vsi otroci si zaslužijo biti srečni. Kako malo je potrebno, da osrečimo sočloveka in opolnomočimo starša.”

Njena otroka bosta takšna kot ostali

Tudi ena od mamic, ki je prišla po darila naših bralcev, je bila izjemno vesela. Povedala je, da se ji je kamen odvalil od srca. Mamica ponoči ni mogla spati, ker ni vedela, kaj naj naredi. Taja opisuje, da je bilo v njenih besedah veliko bolečine: "Zdaj bosta takšna kot ostali. Res hvala vam. Ne vem, kako naj se zahvalim. Zdaj bosta taka kot ostali. To je dobro."

Letos ste bralci Žurnala24.si bogato obdarovali 60 otrok, ki so napisali pisma. Mnogi ste pomagali tudi po tem, ko so imeli vsi otroci svojega zimskega botra. Z vašo pomočjo bodo tako nekateri otroci prejeli celo dve darili, dve bralki sta se tako potrudili, da sta vsakemu od otrok zavili manjša darilca, ki jih bodo dodatno osrečila. Nekateri ste prinesli polne škatle sladkarij in dodatnih igrač ter uporabnih stvari, ki smo jih odnesli v centra in ki jih bodo prejeli tudi tisti revni otroci, ki letos niso imeli možnosti napisati pisemca. Mnogi ste obdarovali tudi več otrok, darilca ste skrbno in z ljubeznijo zavili. Ti revni otroci bodo zaradi vseh vas dobili čisto nove oblekice, igračke, nekateri celo kolesa, rolke, kotalke in prave avte na daljinca.

Novoletni prazniki Pisma otrok Zdravje "Želim si škornje za sneg, da ne bom imela mokrih nog kot lani"

Pomanjkanje, ki ga težko razumemo

Ko smo v sredo odpeljali darilca v večgeneracijski center Skupna točka Zveze prijateljev mladine v Gorsuplje, smo se srečali tudi z dvema mamicama iz socialnega dna. Zaupali sta nama, da je zanju najtežji čas prav december, ko se drugi otroci kopajo v obilju in sreči, njuni otroci pa pogosto nimajo ne kaj jesti, ne kaj obuti ali obleči. Prav zato sta tako veseli, da bodo dobili darila naših bralcev, da se jim bodo uresničile želje, ki so jih napisali na pisemca svojemu dobremu možu.

“Hudo mi je, ko me sinček vpraša, ali imamo kaj za jesti. Pa nimamo. Ničesar. Poskrbeti moram, da ima najprej najmlajši pleničke in da bo najmlajši sit,” je povedala Alenka (pravo ime je znano uredništvu). Njena šestčlanska družina živi v enosobnem najemniškem stanovanju, nimajo pa ne denarja ne prostora za pralni stroj. “Vse obleke perem na roke, mi pa ni še nihče rekel, da bi bili otroci neurejeni,” je povedala Alenka.

Njena hčerkica prihaja v večgeneracijski center tudi na brezplačne dejavnosti. Taja jo je večkrat opazila brez bunde, zato jo je vprašala, zakaj je nima. Deklico je bilo tako sram, da se ji je zlagala. “Rekla mi je, da jo je pozabila,” nam je povedala Taja.

Razlike z bogatejšimi otroki

Mamica dečka in deklice pa nam je povedala, da jo najbolj bolijo razlike med otroci. Ko se njena otroka zaradi revščine počutita izločena, ko zaradi tega nočeta hoditi v šolo. Razlikujeta se že pri oblekah, ki jih lahko vsakdo vidi. Med prazniki bi jima rada ponudila tudi kakšne dobrote. Noče, da sta lačna.

Med pogovorom s Tajo in mamicama pa nas je najbolj presenetilo dejstvo o pomoči s strani dobrodelnih organizacij. “Mi dobimo enkrat na mesec paket hrane, kjer je liter olja, kilogram moke, dva paketa testenin, morda mleko,” nam je povedala mamica Doris (pravo ime je znano uredništvu).

Glede oblačil je še huje. Zdaj v zimskem času močno primanjkuje toplih hlač ali bundic, čevlje je nemogoče dobiti, saj jih ljudje ponosijo do konca. Otroci hodijo v šolo brez bundic, v premočenih in neprimernih čevljih, na rokavice ali kape sploh ne pomislijo.

Še jim lahko pomagate

Prav zato smo se letos odločili za dodatno možnost, kako lahko polepšate praznike revnim otrokom in njihovim družinam.

V Medgeneracijskem centru Skupna točka Zveze prijateljev maldine v Grosupljem bodo v tem tednu od 17. do 21. decembra med 9.00 in 14.00 zbirali vaše donacije. Lahko jih pripeljete tudi v popoldanskem času, v tem primeru pišite Taji na elektronski naslov taja.berk@zpmmoste.net. Lahko pa jih pošljete tudi po navadni pošti.

Kaj lahko podarite?

Potrebujejo hrano, ki ne potrebuje hladne verige, torej osnovna in konzervirana živila kot so moka, sladkor, sol, olje, kis, testenine, čaj, med, konzerve, lahko kakšen priboljšek, na primer piškoti, sladkarije in podobno.

Vedno bodo veseli tudi higienskih pripomočkov, čistil in praškov.

Super bi bile tudi odeje, posteljnina in brisače.

Zimska oblačila in obutev za otroke ter odrasle pa so več kot dobrodošla.

Oblačila in obutev naj bodo čista in še uporabna. Mlade punce so po Tajinih izkušnjah zelo vesele kakšnega nakita: “Bižuterije. Veš tisto, ko se tebi valja v predalu in ne nosiš, one so pa nore od sreče, ko dobijo kaj takega. Me včasih tudi kakšno tako stvar predelamo na naših delavnicah, recikliramo, popravimo strgane verižice ...”

Vse, ki želite pomagati, pa res prosimo, da ne podarjate neuporabnih, zlomljenih, raztrganih, umazanih stvari, ali izdelkov s pretečenim rokom trajanja.

Dostavite lahko na naslov Taborska 6, v VGC Skupna točka Grosuplje. Za dodatne informacije se lahko obrnete na taja.berk@zpmmoste.net

Komentarjev 10
  • antitrust 22:32 15.december 2018.

    Nočem bit nesramen, ampak 6 članska družina ? Meni ni skozi življenje zaenkrat manjkalo nič, pa si nisem upal privoščiti več kot dva otroka ?!

  • jakec1575 14:42 15.december 2018.

    V Sloveniji je tako veliko denarja, da je težko razumeti, da sploh beremo takšne zgodbe. Kregamo se za par fičnikov višjo minimalno plačo. Imamo pa ze 5 leto visoko gospodarsko rast. Druzbo ocenis po tem kako skrbi za lastne otroke.

  • borut08 14:26 15.december 2018.

    Dokler boste podpiral lopove in mafijsko drzavo in gospode pijavke iz Foruma 21 in se strahopetno podrejali terorju drzave,policije,gnile druzbe bodo posteni drugace misleci trpeli.