Zdravje > Otrok
877 ogledov

Opozarjali, da je pri njih še slabše

MZ
Šabeder še s pediatri.

Minister za zdravje Aleš Šabeder nadaljuje z iskanjem rešitev za nakopičene težave v primarnem zdravstvu. Dopoldne se je srečal še s pediatri, ki so tako kot družinski zdravniki zelo nezadovoljni z delovnimi pogoji. V nedavnem pismu so predsednika vlade, ministra, vlado in ministra za zdravje pozvali, "da se ne igrajo več z življenji otrok in mladostnikov in nas ne prisiljujejo v zaostrovanje razmer na primarni ravni."

Otrok pri zdravniku Zdravje Pediatri svarijo: "Ne igrajte se z življenji otrok"

Razmere v primarni pediatriji in šolski medicini so po njihovem opozorilu "spričo sistematičnega desetletja trajajočega ignoriranja s strani ministrstva, ZZZS, NIJZ in drugih institucij v številnih slovenskih regijah še veliko bolj zaskrbljujoče kot v družinski medicini."

rešilec Opozorila Zdravje Zaradi groženj družinskih zdravnikov tudi težje do nujne medicinske pomoči?

Predstavnica sekcije za primarno pediatrijo Bernarda Vogrin je po današnjem srečanju s Šabedrom dejala, da je bil pogovor konstruktiven, sicer bi morali po njenem karseda hitro odpraviti nepravično financiranje pediatričnih programov v zapostavljenih regijah.

"Z dobro voljo je mogoče zelo hitro urediti tudi preventivno zdravstveno varstvo za otroke in mladostnike. To pomeni sprejetje pravilnika, ki bo vpeljal sodobnejše preventivne metode in ki bo otrokom dal tudi možnost, da bodo imeli dostop do preventivne oskrbe v centrih za krepitev zdravja, kjer zdaj obravnavajo le odrasle," je dejala.

Težave zaradi upokojitev in pomanjkanja mladih

Za enakomerno razporejenost pediatričnih programov po Sloveniji, bi po besedah Vogrinove potrebovali dodatnih 50 primarnih pediatrov, za nadomestitev tistih, ki se bodo v kratkem upokojili, pa še dodatnih 100. Opozorila je, da zaradi preobremenjenosti pediatrov ti sprejemajo novorojenčke, težje pa je pri starejših otrocih, ki se s starši preselijo iz enega v drug kraj.

Skrbijo za dvakrat več otrok

Po besedah pediatrinje primarni pediatri zaradi nesorazmerne razporejenosti ponekod po državi skrbijo tudi za dvakrat več otrok kot v manj obremenjenih regijah. Najbolj prizadeta so ruralna območja, kamor so se zaradi nižjih stroškov bivanja preselile mlade družine, med najbolj obremenjenimi so po njenem Ravne na Koroškem, Šmarje pri Jelšah, Tržič in Ajdovščina.

Vogrinova je še dodala, da veliko pediatrov v primarni javni zdravstveni mreži presega 2800 glavarinskih količnikov.

Šabeder: Družinski zdravniki vendarle na slabšem

"Imamo nekaj področjih, regij, ozirom amikroregij, kjer ta tenutek težave so, tako da bomo tudi tukaj morali najti rešitev. Govorimo predvsem o jugovzhodnem delu države, kjer je problem pereč in na obalnem delu," je po sestanku dejal minister Šabeder.

Kot osrednji problem je omenil pomanjkanje primarnih pediatrov, a je po njegovi oceni situacija nekoliko boljša kot pri družinskih zdravnikih. Spomnil je, da je bilo pred leti obdobje, ko je bilo zanimanje za specializacijo iz pediatrije manjše: "V zadnjih treh letih je zanimanje znova večje, zato so skoraj vse razpisane specializacije tudi zasedene."

Dodal je še, da bo 1895 glavarinskih količnikov, ki naj bi jih določil aneks št. 1 k splošnemu dogovoru, veljal tudi za pediatre.

Sedem milijonov evrov za dodatne programe

Po njegovem je kratkoročna rešitev omejitev administrativnih ovir in prevnovitev pravilnika. Sicer bo za razbremenitev zdravnikov ZZZS ta teden že objavil program za dodatnih 21 otroških in šolskih dispanzerjev ter za 32 programov na področju družinske medicine. Upravni odbor je danes odločil, da bodo za to namenili sedem milijonov evrov.

Na zdravniški zbornici pa je potekal prvi sestanek deležnikov o aneksu št. 1 k splošnemu dogovoru za leto 2019, za katerega  je minister Šabeder napovedal, da bo sprejet že konec maje. V njem bo določeno, da zdravniki zavračajo nove bolnike, ko enkrat dosežejo 1895 glavarinskih količnikov, kar je meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke.

Dogovor še brez soglasja

Z Zdravniške zbornice Slovenije, ki letos vodi pogajanja o splošnem dogovoru, so medtem sporočili, da "so se pogajanja za Aneks št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2019 zaključila z dogovorom vseh partnerjev (razen ZZZS), ki so sprejeli besedilo aneksa z ukrepi za reševanje obremenitev timov družinske medicine in pediatrije. ZZZS je na pogajanjih pojasnil, da nima mandata, da bi se o tem besedilu opredeljeval, ker o njem še ni odločal upravi odbor ZZZS."

 

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • jakec1575 13:24 17.april 2019.

    Kriv je tisti, ki ni razpisoval ustreznih specializacvij glede na prihodnjo dinamiko upokojevanja. Ve se, cigava naloga in odgovornost je to bila do pred 2 let. fides in praktikum se sprenevedata, da je za to kriva država. kriva je zdravniska ...prikaži več zbornica, ki je nase vzela organizacijo specializacij pri tem da ima 0% sposobnosti za to. potem je to nase vzelo ministrstvo. Bili so tudi interesi po visjih placah, izsiljevanje fidesa (lejte malo nas je, placajte). Kostrun je za v arest, kolikor skode je