Zdravje > Otrok
1685 ogledov

Prodrejo globoko v pljuča in skozi sluznico pljuč prehajajo v krvni obtok

Profimedia
Pri uporabi iskric so izmerili skoraj sedemkrat večjo koncentracijo ultra-finih delcev v zunanjem zraku kot ob petminutnem ognjemetu ob praznovanju 20-letnice samostojnosti Slovenije.

 Ognjemeti, pa tudi petarde in iskrice, pripomorejo k splošni onesnaženosti zraka. Pirotehnični izdelki barvitost dosegajo s številnimi kemikalijami, ki jih lahko opazovalci vdihnejo. Posebej nevarni so za otroke, mladostnike, nosečnice in starejše ljudi ter bolnike z boleznimi dihal, srca in ožilja ter sladkorne bolnike.

Delci, ki se pri uporabi pirotehničnih sredstev sprostijo v zunanji zrak, so zelo majhni, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Zaradi svoje majhnosti imajo drugačne lastnosti in drugače vplivajo na zdravje kot delci enake kemijske sestave večjih dimenzij.

Z vdihavanjem ultra-fini delci prodrejo globoko v pljuča in skozi sluznico pljuč prehajajo v krvni obtok. S krvjo se nato raznesejo po telesu in dosežejo vsa tkiva ter lahko vstopijo v celice. Našli so jih v vranici, jetrih in v bezgavkah, pa tudi v možganih. V celicah lahko povzročajo vnetja in različne poškodbe celičnih struktur.

Pri uporabi iskric so izmerili skoraj sedemkrat večjo koncentracijo ultra-finih delcev v zunanjem zraku kot ob petminutnem ognjemetu ob praznovanju 20-letnice samostojnosti Slovenije.

Za doseganje različnih efektov in barv pri izdelavi pirotehničnih izdelkov uporabljajo številne kemikalije, ki običajno vsebujejo fosfor, kalij, kalcij, svinec, magnezij, aluminij, silicij, železo, baker, barij, natrij in molibden, navaja NIJZ. Pri eksploziji se iz pirotehničnega izdelka kemikalije silovito sprostijo v zunanji zrak v obliki plinastih reakcijskih produktov in zelo majhnih trdnih delcev, ki jim pravimo ultra-fini delci ali nanodelci.

Ultra-fini delci nastanejo pri reakciji s kisikom oziroma pri reakciji med posameznimi deli eksploziva. Zaradi njihove velikosti lahko dolgo, tudi več tednov po nastanku, lebdijo v ozračju, dokler jih v zemljo in vodotoke ne spere dež. Vidimo jih le, če se na njih kondenzira vlaga - nastane megla, ki je najbolj vidna nekaj minut po začetku ognjemeta.

 

 

Komentarjev 3
  • radioaktivne 23:28 01.januar 2020.

    Nekateri debili ste na napačnem portalu....kaj se tiče ognjemetov je to naša tradicija, to hočete onemogočiti, saj se ve zakaj....obenem pa ste slepi ko nas vsak dan škropijo s kemtrejli!!!

  • diflati 22:54 01.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Leon
    Leon 16:42 31.december 2019.

    In zakaj ne prepovedo uporabo ? Cigarete so z lahko prepovedali v lokalih ,torej je orožarski lobij močnejši ?