Zdravje > Otrok
5339 ogledov

Opozorilo: Zaradi vrtanja po nosu lahko dobijo nevarno bolezen

Pljučnica Profimedias
Starši, ki obupano skušajo prepričati svoje otroke, naj si prenehajo vrtati po nosu, so dobili nov argument za prepoved.

Glede na študijo britanskih znanstvenikov lahko osebe, ki si vrtajo po nosu, zbolijo za pljučnico. Do sedaj so verjeli, da se bolezen prenaša le po zraku, a se lahko glede na rezultate študije tudi z dotikom.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Bakterija pnevmokok, ki povzroča pljučnico, se prenaša preko drobnih kapljic v zraku, na primer pri kašljanju ali kihanju obolelih oseb. Britanski znanstveniki pa so zdaj ugotovili, da se lahko bolezen širi tudi z dotikom, na primer nosu in rok, piše v znanstveni reviji European Respiratory Journal.

Prenos bakterije

V raziskavi so skupini odraslih prostovoljcev na roke nanesli bakterijo, nato pa so si na različne načine brskali po nosu. Ne glede na to, ali so si po nosu vrtali s suhim ali vlažnim prstom, je bila možnost prenosa bakterije enaka. Razlika je bila le v količini bakterij, ki so jih prenesli, ta je bila namreč večja pri vrtanju po nosu z vlažnim prstom.

Študija je pokazala, da se bakterija lahko širi tudi preko rok ter predmetov, kot so mobilni telefoni ali otroške igrače, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala ena od znanstvenic Victoria Connor.

vrtanje po nosu Zdravje Otroci naj smrklje pojedo

Zaradi pljučnice na svetu letno umre okoli 1,3 milijona otrok, mlajših od pet let. Tako je Connorjeva opozorila, da čeprav so v raziskavi sodelovali odrasli, ta velja predvsem kot opozorilo za starše.

Priznala je, da je prepričati otroke, da si nehajo vrteti po nosu, verjetno "misija nemogoče", lahko pa vseeno poskrbijo za dobro higieno rok ter redno čiščenje igrač in površin. Tako bodo namreč zmanjšali verjetnost širjenja bolezni.

David Beckham Vrtanje po nosu Zdravje Večina jih to dela, le redki to priznajo

 

Komentarjev 3
  • komentator50 09:57 13.oktober 2018.

    Kolikor vem,je ta bakterija prisotna skoraj pri vsakem človeku,samo da je stvar odpornosti,da zboliš.Umivanje rok pa je itak osnovno dejanje vsakega civiliziranega človeka,predvsem pa takrat,ko prideš domov iz okolja kjer je bilo prisotnih veliko ljudi.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:16 12.oktober 2018.

    Mizofobija na pohodu. SPET!

  • janko89 16:28 12.oktober 2018.

    A to je ugotovitev za razvojno revolucijsko 21. stoletje - Bumbarji -