Zdravje > Otrok
2964 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Fakin se je končno odločil

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC UKC LJ
Novo glede otroške srčne kirurgije...

Težave programa otroške srčne kirurgije se v Sloveniji vlečejo že dobrih deset let, v zadnjih mesecih pa so dogajanje zaznamovali predvsem pomanjkanje kardiokirurgov in nesoglasje med programom, ki ga izvaja ljubljanski klinični center in letos ustanovljenim Nacionalnim inštitutom za otroško srčno kirurgijo ( NIOSB).

Igor Gregorič Otroška srčna kirurgija Zdravje Gregorič obupal in nepreklicno odstopil

"Po dveh mesecih intenzivnih pogovorov in iskanja rešitev sem se odločil, da bo program otroške kirurgije potekal znotraj UKC- ja," je pred novinarji povedal minister za zdravje Samo Fakin. "V UKC so mi zagotovili, da je program optimalno organiziran, pridobivajo mlajše strokovnjake vseh kategorij in specializante," je še povedal minister.

Dodal je, da bo vladi predlagal ukinitev spomladi ustanovljenega Nacionalnega inštituta za otroško srčno kirurgijo, kar bo po njegovem trajalo nekaj mesecev. "Denar namenjen inštitutu se vrne v proračun," je še pojasnil.

Minister je dodal, da bo Slovenija še naprej odvisna od tujih strokovnjakov, saj je obravnava 100 otrok letno premalo za zagotavljanje kakovostne obravnave otrok s srčnimi boleznimi, kar je kritično s stališča organiziranosti. 

Dogovor z Zagrebom?

Predstavniki ministrstva za zdravje in ljubljanskega UKC so se tako v ponedeljek sestali s hrvaškim ministrom za zdravje in se v Zagrebu seznanili z izkušnjami tamkajšnjega programa otroške kardiologijo, o podrobnostih morebitnega sodelovanja pa bodo govorili po novoletnih praznikih. "Še naprej se bomo soočali z dejstvom, da ima naš program samo 100 otrok, kar je problem zaradi ekonomičnosti. S Hrvaško smo se dogovorili, da se takoj po novoletnih počitnicah dogovorimo o morebitnem sodelovanju. Oni imajo 200 otrok, mi 100. Če priključimo še BiH, lahko naredimo tak center in usposobimo ekipo, kot jih imajo v svetu, kar se tiče mase," je pojasnil Fakin.

Fakin: "Pri predsedniku vlade bomo o nadaljnem delovanju centra seznanili še starše otrok s srčno napako, popoldne se bo s starši sestalo tudi vodstvo UKC- ja."

Ljubljanski univerzitetni klinični center je torej od vlade dobil možnost popravnega izpita. Kot je pojasnil generalni direktor Aleš Šabeder, bodo svetu UKC LJ-ja predlagali ustanovitev samostojne organizacijske enote znotraj zavoda. "Verjamemo, da smo v tem času postavili stabilen program, ki ga lahko nadgradimo. Sicer lahko povem, da so odnosi sedaj stabilnejši." Šabeder je napovedal, da se popoldne sestanejo še s starši, ki so razumljivo zaskrbljeni zaradi dogajanja. 

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Hudo bolni otroci Zdravje Otroška srčna kirurgija: Domači kirurg uspešno operiral otroka v kritičnem stanju

Zagotovila, da bo po novem drugače

Na vprašanje, kaj bo sedaj drugače, saj so enkrat center že ukinili, je strokovna direktorica kliničnega centra dodala. "Danes delamo s povsem drugimi kadri, enote pa delujejo v harmoniji.  Dokaz so mladi zdravniki, ki se z veliko intuziazma vključujejo v ta program. To sodelovanje deluje zelo dobro, mi jim bomo omogočili, da bodo delali v interesu bolnih otrok,"  je dejala Jadranka Buturović Ponikvar.

Trenja med vodstvi

Trenja med vodstvi NIOSB in kliničnega centra so se začela že ob ustanovitvi inštituta, ki naj bi prevzel program otroške srčne kirurgije, ko so se težavne razmere v UKC z odhodom vseh otroških srčnih kirurgov po desetletjih težav še bolj zaostrile.

Otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana Zdravje Otroška srčna kirurgija: "Tukaj ga imate, zdaj pa poskrbite zanj."

 

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto Neverjetno! Zdravje Saj ni res: V ljubljanskem UKC otroka skrili pred kirurgom

V UKC so po prvih prihodih tujih zdravnikov, ki jih je v Ljubljano pripeljal NIOSB, opozarjali na nevzdržnost hkratnega delovanja obeh institucij in predlagali, naj inštitut v celoti prevzame program. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa je oktobra zavrnil ponudbo NIOSB za prenos programa, saj da iz dokumentacije ni bilo razvidno, kako bi zagotavljali ustrezne prostore, opremo in kadre.

Kot je znano, sta v minulih dneh odstopila predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič in član sveta Andrej Robida.

Razočarani starši

Mama deklice s prirojeno srčno napako Petra Aleš je pred dnevi dejala, da bi ukinitev NIOSB pomenila korak nazaj. Po njenem se je ideja o NIOSB porodila po letih agonije in slabšanju programa, zato ne verjame, da UKC po desetih letih težav lehko sedaj ponudi rešitev. "Že zdaj so se kopja lomila na plečih naših otrok, in nas je lahko samo strah, kaj to pomeni, za prihodnost," je dodala razočarana mati.

Nacionalna katastrofa

Poslanci SDS, NSi in SNS so medtem zahtevali odreditev parlamentarne preiskave na področju zdravstva. Med drugim želijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje varno in kakovostno ter je postal "nacionalna katastrofa". Raziskati želijo tudi po njihovem mnenju neurejeno področje nabav in upravljanja z medicinsko opremo. 

Medtem v UKC poteka še izredni interni strokovni nadzor zaradi avgusta umrle deklice s prirojeno srčno napako, ki jo je zadnji operiral Jorge Salazar, ameriški kirurg, ki je v Ljubljano prihajal pod organizacijo NIOSB. Iz UKC- ja so nam pred tednom dni odgovorili, da je poročilo " v zaključni fazi."

 

Komentarjev 7
  • Dusan Kokalj 14:34 11.december 2018.

    Če noben drug bo Fakin vse zrihtu tako kot zmeraj.Kjer koli se pojavi zameša drek.

  • Spark 12:03 11.december 2018.

    [ Fakin: "Pri predsedniku vlade bomo o nadaljnem delovanju centra seznanili še starše otrok s srčno napako, popoldne se bo s starši sestalo tudi vodstvo UKC- ja." ] ... Zakaj ? Živimo v kapitalizmu (demokraciji), če komu ne ustrezajo usluge ...prikaži več javnega zdravstva, se lahko svobodno "demokratično" odloči, proti plačilu, za usluge zasebnega zdravstva.