Zdravje > Otrok
1642 ogledov

Otroška srčna kirurgija: Upajo, da bodo za to "nacionalno sramoto" kaznovani

Otroška srčna kirurgija
Preiskovalna komisija v DZ nad odgovorne pri programu otroške srčne kirurgije.

Državni zbor je na današnji seji brez glasovanja odredil ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti na programu otroške kardiologije in področju nabav medicinske opreme, ki so jo zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS. Glasovanje ni bilo potrebno, saj se je pod zahtevo podpisala več kot zahtevana tretjina poslancev.

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Zdravje Otroška srčna kirurgija: Fakin se je končno odločil

Jelka Godec (SDS) je na seji v imenu predlagateljev pojasnila, da želijo v SDS, NSi in SNS s preiskovalno komisijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ne deluje kakovostno in varno. Širšo neučinkovitost javnega zdravstva pa po njenih besedah kažejo tudi nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme.

Nekateri poslanci so opozorili na nevarnost zlorabe komisije za politično samopromocijo. Posvarili so tudi pred populističnim stališčem, da je v javnem zdravstvu vse črno.

Vleče se že leta

Program otroške kardiologije je Godčeva označila za vzorčen primer neučinkovite organizacije zdravstvene dejavnosti, ki se vleče že leta. Jože Lenart (LMŠ) in Jani Prednik (SD) sta spomnila na škodljivost vnaprejšnjih in pavšalnih ocen o stanju zdravstva in njegovih težavah. Prednik je tudi opozoril, da bi preseganje pooblastil parlamentarne preiskave škodilo preiskavam drugih organov.

Igor Gregorič Otroška srčna kirurgija Zdravje Gregorič obupal in nepreklicno odstopil

Mojca Žnidarič (SMC) je pozvala stroko, vključno z zdravniško zbornico, naj se uskladi in poišče ustrezno rešitev za program otroške kardiologije. Franc Trček (Levica) je podvomil v učinkovitost komisije. Meni namreč, da je komisija po eni strani preozko po drugi pa preveč razpršeno zastavljena. Blaž Pavlin (NSi) pa je izrazil upanje, bodo odgovorni "za to nacionalno sramoto" kaznovani.

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto Neverjetno! Zdravje Saj ni res: V ljubljanskem UKC otroka skrili pred kirurgom

Sicer imajo v preiskovalni komisiji vse poslanske skupine enako število članov, predsednika pa izvolijo izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za preiskavo. V SDS so napovedali, da bodo za predsednico predlagali Godčevo.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice