Zdravje > Otrok
4837 ogledov

Pojav še ene nalezljive otroške bolezni, v vrtcu obvestili vse starše

oslovski kašelj Shutterstock
Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

V enem od oddelkov brežiškega otroškega vrtca Mavrica, ki ga obiskuje 443 otrok, se je v torek pojavil oslovski kašelj. Bolezen so v brežiškem zdravstvenem domu potrdili, v vrtcu, kjer so pozorni na morebitne bolezenske znake pri drugih otrocih, so o pojavu bolezni obvestili vse starše, je povedala ravnateljica Silvija Komočar.

Komočarjeva je dejala, da so starše obvestili, da naj bodo na pozorni na morebitne bolezenske znake, ker se je bolezen pojavila le pri enem otroku, pa je preplah odveč, je poudarila. Kakšnih bolezenskih znakov pri drugih otrocih v vrtcu danes niso zaznali. Teh prav tako niso odkrili pri mlajšem bratcu zbolelega otroka.

Komočarjeva je še povedala, da ji je zdravnica tamkajšnega zdravstvenega doma povedala, da so diagnozo pri obolelemu otroku potrdili z laboratorijskimi testi. Ob tem ji je pojasnila, da je potrebno na pojav bolezni in morebitne simptome opozoriti vse starše, še posebej pa tiste, ki otrok niso dali redno cepiti.

Znaki oslovskega kašlja

Ker je za oslovski kašelj najbolj značilno, da je po 14 dneh še močnejši kot na začetku, otrok pa ob kašljanju velikokrat tudi bruha, zdravnica staršem priporoča, da naj otroka ob vsakem sumu omenjene bolezni odpeljejo k osebnemu zdravniku, je še povedala Komočarjeva.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je oslovski kašelj bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov.

Oslovski kašelj | Avtor: Profimedias Profimedias

Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke.

Oslovski kašelj se prenaša s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, tudi posredno prek okuženih predmetov. V začetku bolezni so simptomi podobni navadnemu prehladu - pojavi se izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj. Nato se prične kašelj stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, katerim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
 • Avatar Termiolla
  Termiolla 01:21 06.junij 2019.

  Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

 • Avatar Alioness
  Alioness 19:21 05.junij 2019.

  Nič novega... vsako leto je ogromno oslovca po Sloveniji. Pa noben do zdaj še mignil ni. A še huj fora je to, da gredo starši z otrokom k pediatru na pregled, potem pa jim reče, da ma otrok nek bronhiolitis ...prikaži več ali bronhitis, virozo in podobne neumnosti, otrok pa sploh testirajo ne. Zakaj jih ne testirajo? Zato ker so bli cepljeni proti oslovcu. Ko pa gredo ti starši vprašat v tujino zdravnike, pa jim oni nardijo brez pardona laboratorijski test in potrdijo oslovca - pri polno cepljenih seveda.

Sorodne novice