Zdravje > Otrok
57 ogledov

Potrebujejo učbenike, zvezke in športno obutev

Šolske potrebščine Profimedias
Nakup šolskih potrebščin ni velik zalogaj le za brezposelne starše. Pomoč vse pogosteje potrebujejo tudi zaposleni z nizkimi dohodki.

“Akcijo zbiranja sredstev za šolske potrebščine imamo na nek način že odkar obstajamo, le da se je prej izvajala pod drugimi imeni in bolj lokalno,” o akciji Otroci nas potrebujejo pravi Peter Tomažič iz Karitasa. Opaža, da so se z gospodarsko krizo te potrebe v Sloveniji podvojile, pomoč pri nakupu šolskih potrebščin je tako leta 2009 iskalo okoli 6.000 ljudi, v času gospodarske krize pa 12.000. 

V Karitasu ugotavljajo, da so stroški za septembrski prihod otrok v osnovno šolo za mnoge starše preveliko breme, ki ga sami ne zmorejo. Starši bodo samo za enega osnovnošolca na začetku šolskega leta za najnujnejše šolske potrebščine potrebovali vsaj 150 do 200 evrov, pravijo. “Predvsem za starše, ki se že s težavo prebijejo čez leto, predstavlja nakup šolskih potrebščin prehud zalogaj. In tu ne gre le za brezposelene, ampak tudi za zaposlene starše z nizkimi prihodki, ki težko shajajo tudi zaradi morebitnega stanovanjskega kredita ali drugih dolgov,” pojasnjuje.

Primanjkuje jim športne opreme

Pri Rdečem Križu Slovenije si v tem trenutku najbolj prizadevajo, da bi omogočili počitnice čim več otrokom in starostnikom, ki si tega ne morejo privoščiti. “Rdeči križ Slovenije, Zveza združenj v sodelovanju s 56 območnimi združenji (RKS-OZ)  vsako leto organizira letovanja socialno ogroženih otrok s pomočjo namenskih sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), donatorskih sredstev trgovskega sistema Engrotuš ter sredstev zbranih v vseslovenski humanitarni akciji Peljimo jih na morje,” pojasnjujejo. Tako so v letih od  2011 do vključno 2014 omogočili tedenske brezplačne počitnice skupaj 5.065 otrokom iz socialno šibkejših okolij po vsej Sloveniji, v letu 2014 pa 180-im več kot v letu 2011.

Njihovi pedagoški delavci opažajo, da prihajajo otroci iz socailno ogroženih družin pogosto slabo opremljeni, kronično jim primanjkuje športne obutve večjih številk in športnih oblačil. Morebitno opremo za letovanja otrok in mladostnikov lahko donatorji odnesejo v najbližji humanitarni center RKS. Primanjkujejo jim predvsem zelo velike številke športne obutve, tudi 43 in večje, k pomoči pozivajo tudi morebitne trgovine s športno opremo: “Če jim morda kakšen par telovadnih copat ostane, ga bomo zelo veseli.”

Zaradi same logistike ne zbirajo šolskih potrebščin, pri njihovem nakupu pomagajo raje s finančnimi sredstvi, ki se v veliki večini zberejo v njihovem tradicionalnem Tednu Rdečega križa Slovenije. V letu 2014 je tako Rdeči križ Slovenije 5.656-tim otrokom iz socialno ogroženih družin pomagali pri nakupu šolskih potrebščin. V ta namen je RKS v sodelovanju z RKS OZ namenil sredstva v višini skorajda 150.000 evrov, polovico teh sredstev je RKS zagotovil iz sredstev Tedna RK.

Tudi poštar Pavli

Tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije in Pošta Slovenije organizirata skupno akcijo Poštar Pavli polni šolske torbe, kjer zbirata denar za nakup učbenikov oziroma šolskih potrebščin socialno ogroženim otrokom ter materialne prispevke v obliki zvezkov, torbic, barvic in podobno. Tisti, ki se bodo odločili, da bodo prispevali materialne prispevke, lahko šolske potrebščine kupijo v poslovalnicah Pošte Slovenije. Ta bo zagotovila izdelke iz šolskega programa, ki so v prodaji na poštah, kot so zvezki z motivom Poštarja Pavlija, barvice, ravnila, voščenke, vrečke za copate in športno opremo ter kresničke. 

"Otroci najbolj potrebujejo zvezke, pisala, ravnila, barvice, šolske torbe, šolske copate, voščenke, tempera barvice, vodene barvice, risalne bloke, notne zvezke, peresnice, ..." naštevajo. Dodajajo, da v šolah poptrebujejo predvsem zvezke A4, črtaste 50 in 80 listne, mali karo 50 in 80 listne, velike karo 80 listne in črtaste z vmesno črto. V poštev pridejo tudi mali B5 zvezki z vmesno črto.

Morje, otroci | Avtor: Profimedias Profimedias

 

 

Zbiranje šolskih potrebščin se bo zaključilo 14. avgusta 2015. Do devetega oktobra pa lahko donirate tudi prek TRR ali s SMS sporočilom. Z akcijo Pomežik soncu želijo čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice. “Z vašo pomočjo jim lahko omogočimo teden brezskrbnosti, ko razvijajo svoje talente in odkrivajo svoje potenciale. Nekateri bodo prvič zaplavali, drugi se prvič hladili ob kepici sladoleda,” pravijo.

Otroci nas potrebujejo

“Šolanje predstavlja za starše veliko finančno breme tudi med letom. V zadnjih letih so razmere zaradi velike brezposelnosti za mnoge družine še veliko težje. Tako je tudi v lanskem letu na Karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 12.612 otrok, kar je nekaj več kot lani,” pravijo v Karitasu. Dodatno je 1.239 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti, kar je za 18 odstotkov več kot lani.

V mesecu maju so v akciji Pokloni zvezek osnovne šole in vrtce že povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 270 osnovnih šol in 94 vrtcev. Zbrani zvezki in tempera barvice v teh dneh že prihajajo na škofijske karitas, ki jih bodo preko poletja poleg druge pomoči razdelile socialno ogroženim otrokom. “Poleg poklonjenega zvezka so otroci priložili tudi lepo misel, sporočilo ali sliko za sovrstnike v stiski,” opisujejo.

Zbrana sredstva in zvezke bo Karitas avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Neposredna pomoč bo realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oiroma naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.