Zdravje > Otrok
4385 ogledov

Pozor, novi odpoklic izdelka zaradi nevarne kemikalije

nakupovalni voziček igrače
Igrača predstavlja resno tveganje za zdravje otrok, opozarja zdravstveni inšpektorat.

Igračo zdravniški set v kovčku kitajskega proizvajalca so analizirali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano in ob tem ugotovili, da vsebuje večje količine nevarne snovi. 

 | Avtor: Zdravstveni inšpektorat Zdravstveni inšpektorat
"Opravljene analize igrače Doctor's bag set so pokazale, da vzorec vsebuje količine di (2-etilheksil) ftalata (DEHP), ki so precej večje od dovoljenih in lahko predstavlja tveganje za zdravje," obvešča zdravstveni inšpektorat.  

Izdelek ni skladen z Uredbo o varnosti igrač, distributer pa je že izvedel umik in odpoklic. Potrošnikom, ki so omenjene izdelke kupili svetujejoo, naj jih ne uporabljajo in naj jih vrnejo prodajalcu.

Podatki o izdelku

  • Ime izdelka: Doctor's bag set, toy hospital
  • Št. artikla: No.327
  • EAN koda: ni znana
  • Poreklo: Kitajska
  • Distributer: Husanović Jakub s.p., PE Terme Čatež,  Trg Svobode 1, 1420 Trbovlje
  • Prodajno mesto:Trgovina NINE, Topliška cesta 35, 8250 Brežice

Ftalati so družina kemičnih spojin, ki se uporabljajo v industriji plastike kot mehčala ali kot snovi, dodane polimerom za izboljšanje gibljivosti. Nahajajo se mnogih predmetih, ki nas obdajajo. Delujejo tako, da "mažejo" notranje gibanje molekul polimerov. Nekateri ftalati(dimetil ftalat, dietil ftalat) se uporabljajo kot topila v parfumih in pesticidih. Ftalati se prav tako pogosto uporabljajo pri izdelavi lakov za nohte, lepil in barv.

Zdravje Škodljive kemikalije, ki povzročajo številne bolezni

Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta.

Zadnje študije dokazujejo, da ftalati, ki imajo podobno strukturo kot naši hormoni, delujejo kot hormonski motilci izredno škodljivo na naše telo.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.