Zdravje > Življenjski stil
5735 ogledov

Škodljive kemikalije, ki povzročajo številne bolezni

Noseče ženske, otroci in najstniki so najbolj dovzetni za toksične učinke kemikalij.

Prehranjevanje v restavracijah in verigah s hitro prehrano poveča količino ftalatov v telesu, ugotavlja najnovejša ameriška študija. Raziskovalci so pri tistih, ki so prejšnji dan jedli zunaj, ugotovili kar 35-odstotno povečanje ravni teh zdravju škodljivih kemikalij, navaja britanski The Guardian. 

Hormonski motilci

Ftalati so snovi, ki imajo podobno strukturo kot naši hormoni, delujejo pa kot hormonski motilci. V industriji plastike jih uporabljajo kot mehčala in vplivajo na trajnost izdelkov. Prejšnje raziskave so pokazale, da povečana vsebnost ftalatov v telesu vpliva na razvoj bolezni, kot so astma, rak dojk, diabetes tipa 2 in težave s plodnostjo. 

Srčni infarkt Nova raziskava Zdravje Takšna hrana manjša tveganje za infarkt

Pri tistih, ki so dan prej jedli izven doma, so raziskovalci ugotovili za 35 odstotkov večjo izpostavljenost tem za zdravje nevarnim snovem, ki jih sicer v industriji dodajajo v embalaže za živila, vsebujejo pa jih tudi številni drugi izdelki; na primer čistila za tla, mila, lepila in šamponi. Nekatere oblike te kemikalije so v otroških izdelkih že prepovedali.

Maskara Test Zdravje Vse te maskare vsebujejo hormonske motilce

Mladi pogosto jedo zunaj

Ftalati so povsod, kar je zaskrbljujoče, raziskavo Univerze George Washington v ZDA povzema britanski The Guardian: "Nekatera živila, vključno s hamburgerji in sendviči so povezana z višjimi vsebnostmi ftalatov, vendar le, če ste jih kupili v restavraciji ali kavarni s hitro prehrano, kar se še posebej odraža pri najstnikih," je dejala vodja raziskave DrAmi Zota.

Mladostniki, ki sicer pogosto in v družbi prijateljev jedo zunaj, so imeli za 55 odstotkov višje ravni kemikalij v telesu v primerjavi s tistimi, ki so jedli doma: "Študija kaže, da je hrana, pripravljena doma, manj verjetno vsebovala visoke ravni ftalatov, kemikalij, povezanih s težavami s plodnostjo, zapleti v nosečnosti in drugimi zdravstvenimi težavam," je dodala raziskovalka. 

Še posebej dovzetni

Znanstveniki so analizirali podatke ameriškega nacionalnega zdravstvenega in prehrambenega registra med letoma 2005 in 2014. Povezava med izpostavljenostjo ftalatom in restavracijami se je sicer pokazala v vseh starostnih skupinah, vendar je pri mladih še posebej izstopala, piše v raziskavi, objavljeni v strokovni reviji Environmental International.

Noseče ženske, otroci in najstniki so najbolj dovzetni za toksične učinke kemikalij, ki motijo ​​hormone, zato je pomembno najti načine z omejitev te izpostavljenosti, še navaja The Guardian. 

večerja Nova raziskava Zdravje To je prehrana, ki znatno blaži simptome depresije
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.