Zdravje > Aktualno
4947 ogledov

Takšna hrana manjša tveganje za infarkt

Srčni infarkt Profimedias
Nove raziskave glede zmanjševanja tveganja za srčni infarkt.

Mediteranska prehrana, ki vključuje oljčno olje in ribe ali vegetarianska prehrana, ki je obogatena z jajci in mlečnimi proizvodi na enak način zmanjšujejo tveganja za srčne bolezni, ki so povezane s telesno težo in zamaščenimi tkivi, je pokazala nova italijanska raziskava.

Raziskovalci so dve skupini pretežkih odraslih oseb v dve skupini; ena je bila tri mesece na vegetarianski, druga pa na mediteranski prehrani. V drugem tromesečju so prehrano ljudem, ki so sodelovali v raziskavi, zamenjali. Na začetku raziskave so bili vsi vključeni vsejedi, jedli so tako meso kot zelenjavo.

Ves čas raziskave so dobivali redne nutricionistične nasvete o tem, kako naj zmanjšajo vnos kalorij z različnimi jedilniki. Ne glede na tip prehrane so sodelujočim svetovali, da 50 do 55 odstotkov prehrane sestavljajo ogljikovi hidrati, 25 do 30 odstotkov maščobe, 15 do 20 odstotkov pa beljakovine.

David Bratina Prehrana Zdravje Prehrana: O oblikovanju telesa, ki zdrži vse življenje

zelenjava hrana krožnik | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Oboji zgubili težo in izboljšali zdravje

Tako prva kot druga skupina sodelujočih je v povprečju izgubila enako število kilogramov in maščob, okrog dva kilograma, so v študiji, ki so jo objavili v reviji Circulation, ugotovili znanstveniki.

Vegetarianska prehrana, obogatena z jajci in mlečnimi proizvodi je rezultirala na večje zmanjšanje tako imenovanega slabega holesterola, mediteranska pa je bila povezana z večjim zmanjšanjem trigliceridov. Vsi vključeni v raziskavo so pri sebi opažali izboljšanje zdravja in počutja.

Dosedajšnje raziskave niso primerjale vegetarijanske in mediteranske prehrane, komentira vodja raziskave Francesco Sofi z univerze v Firencah. "To je prva študija, katere cilj je primerjava obeh načinov prehrane v isti skupini ljudi, ki so sicer vsejedi."

Ugotovitev študije je, da je vegetarijanska prehrana, obogatena z jajci in mlečnimi proizvodi, ravno tako v pomoč pri zmanjšanju tveganja srčnih obolenj kot mediteranska.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Zdravje Ta bolezen poveča verjetnost infarkta tudi mesec dni po okrevanju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Alojz Kokot 08:15 05.marec 2018.

    zakaj urednik ne zbriše oglasov za posojila teh goljufov ki oglašujejo v rubrikah komentarji k člankom

  • Igor Đukanović 21:29 04.marec 2018.

    Kaj bi šele ugotovili, če vegetarijanske prehrane ne bi "obogatili" z mlečnimi izdelki in jajci. Upam, da se v bodočih raziskavah veganska opcija ne bo zdela preradikalna, da bi bilo možno dobiti prostovoljce.

Sorodne novice