Zdravje > Otrok
654 ogledov

Prepotrebno znanje, ki ga ne boste želeli nikoli uporabiti

mati dojenček otrok Shutterstock
Bi mu znali pomagati, ko je v hudi stiski?

Vzrok za dušenje je navadno tujek, ko se naprimer košček hrane zatakne oziroma ustavi v dihalnih poteh. Največkrat se to zgodi dojenčkom in majhnim otrokom, ki tlačijo v usta najrazličnejše predmete. 

Majhne otroke najbolj ogrožajo zadušitve s hrano, zadušitve z drobnimi predmeti pa so pogostejše po prvem letu starosti, ko začne otrok intenzivneje raziskovati okolico.

Zapora dihalne poti je lahko življenjsko nevarna. Zato je pomembno, da pridobite znanje, kako ukrepati, pa čeprav ga ne boste želeli nikoli uporabiti," pravi Eva Vrevc, vodja projekta Za življenje!, ki ga izvajajo v okviru Društva študentov medicine Slovenije.

 | Avtor:

Če želite sodelovati aktivneje, vam bo na razpolago spletni tečaj, v sredo prihodnji teden 24.07 bo namreč bodoča zdravnica starše iz vse Slovenije brezplačno učila postopke oživljanja, odstranjevanja tujkov ter prve pomoči ob
nujnih stanjih dojenčkov in otrok. Na spletnem tečaju boste lahko izvedeli, kako nuditi pomoč dojenčku v stiski, masažo srca in ravnati  z defibrilatorjem.

Kako pomagati našemu dojenčku

  • Dušenje s tujkom: Če opazimo, da se je začel dušiti, ga najprej vzamemo v naročje in mu pogledamo v usta. V primeru, da tujka ne moremo odstraniti s prstom, ga obrnemo na trebuh - pri tem pa pazimo, da mu podpremo vrat in glavo. Nato izvedemo 5 nežnih drsečih udarcev z dlanjo med lopaticami. Po vsakem udarcu preverimo, ali je tujek odstranjen. Če je poskus neuspešen, pokličemo 112, v primeru, da otrok izgubi zavest, nemudoma preidemo k temeljnim postopkom oživljanja (TPO) za dojenčke. Pozor, pri tem vam bo najverjetneje pomagal dispečer kar preko telefona. 
Dispečerski center Klic v sili Zdravje Dispečer prek telefona: Reševanje dojenčka ali nekoga, ki se duši
  • Opekline: "Opekline in oparine so daleč najpogostejši vzrok odprtih ran poškodb pri otrocih. Vsebina ene vroče skodelice kave lahko opeče do 30 odstotkov kože malčka, zato ga ne puščamo brez nadzora v bližini odprtega ognja in ne puščajmo vročih predmetov ob robovih štedilnikov, pultov, miz, da jih otrok ne zvrne nase. V poletnih mesecih so za male bosonoge radovedneže nevarni tudi vroči pokrovi jaškov v parkih in ob cesti." Na tečaju boste izvedeli,  daopečeni predel ohlajamo pod tekočo hladno (10–15 stopinj Celzija) vodo. Nato jo pokrijemo s čisto, suho in sterilno tkanino ter počakamo reševalce ali otroka čimprej odpeljemo do zdravnika, saj je opekline pri mlajših od enega leta treba jemati kot urgenten primer. 
  • Alergijska reakcija: V prvem letu so najbolj pogoste prehranske alergije – na kravje mleko in jajca, ki se navadno pokažejo najprej na prebavi: trdovratni krči v trebuhu, bruhanje, driske, celo krvave driske, otrok ne napreduje na teži. Eden od znakov alergije pa so spremembe na koži: lisasti izpuščaji, otekline, pri hudih alergijskih reakcijah, ki jih povzročijo drugi alergeni v hrani ali pikih žuželk, pa je nemudoma potrebno poiskati zdravniško pomoč. V primeru, da otrok bruha, ga je potrebno obrniti na bok, ob oteženem dihanju pa ga postaviti napolsedeči položaj.
Komentarjev 1
  • zdrej 19:18 16.julij 2019.

    In kje se lahko prijaviš na ta spletni tečaj?