Zdravje > Otrok
1097 ogledov

Pretiravanje s čistočo povezali z levkemijo pri otrocih

Pretirana čistoča ni vedno najboljša. (Foto: shutterstock) Žurnal24 main
Profesor staršem predlaga, da otroke že zgodaj vpišejo v vrtec.

Starši seveda želijo le najboljše svojemu otroku in nakateri pri tem še posebej pretiravajo. Nasploh sodobni način življenja prinaša odraščanje v brezmadežnem okolju brez klic, kar po drugi strani lahko povzroči razvoj najpogostejših malignih obolenj pri otrocih. Gre za akutno limfoblastna levkemija (ALL) ali pogosto rečeno kar otroška levkemijo, ki najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih. 

Za otroško levkemijo zboli eden na dva tisoč otrok. Po podatkih naših strokovnjakov v Sloveniji ta bolezen na leto prizadene okoli 15 otrok.

Kot navaja BBC, se v bogatih državah številka vsako leto poveča za en odstotek in eden od vzrokov je po njihovem prav sodoben način življenja, ko težava niso več okužbe, ampak njihovo pomanjkanje. 

dojenček jok Zdravje Zakaj je astma v porastu

Profesor Mel Greaves z londonskega inštituta za raziskave raka, ki že 40 let preiskuje otroško levkemijo pravi, da je v svojem profesionalnem življenju zbral veliko dokazov, ki kažejo na to, da rak prizadene organe imunskega sistema( kostni mozeg, bezgavke,), če otrok v prvih letih življenja ni bil dovolj izpostavljen mikrobom in bakterijam.

Pogostost alergij in zmanjšana odpornost telesa sta posledici pretirane higiene, Raziskava Magazin Preveč čistoče škodi

"Levkemijo raziskujem že štirideset let. Kar se našega razumevanja biologije tiče, se je v tem času veliko spremenilo, enako velja pri zdravljenju te bolezni. Čeprav se lahko pohvalimo, da danes pozdravimo 90 odstotkov primerov limfoblastne levkemije pri otrocih, se mi je ves čas zdelo, da manjka povezava, ki bi razložila, zakaj in na kakšen način popolnoma zdrav otrok razvije levkemijo in kaj bi jo lahko povzročilo," je dejal Greaves.

Vzroka sta dva

Znanstvenik, ki je s pomočjo kolegov iz vsega sveta analiziral številne predhodno opravljene študije, je pojasnil, da sta vzroka za nastanek bolezni kombinacija specifične genetske mutacije, ki se po njegovem pojavi že v maternici. Drugi vzrok je pomanjkanje izpostavljenosti mikrobov v prvem letu življenja, zaradi katerih  imunski sistem ne "naučijo", kako naj pravilno in učinkovito ravnati z različnimi biološkimi grožnjami.

bolnišnica starš otrok | Avtor: Profimedia Profimedia
Da se lahko imunski sistem uspešno vzpostavi, morajo biti otroci v prvem letu svojega življenja izpostavljeni nekaterim bakterijam in virusom. Razlog, da nekateri otroci nimajo vzpostavljenega dovolj močnega imunskega sistema, je, da niso imeli dovolj priložnosti za boj z okužbami, kot sta prehlad ali gripa.

Zaradi tega lahko razvijejo dodatno genetsko mutacijo, ki jih lahko postavi v še večjo nevarnost za razvoj rakave bolezni.  Ugotovitve raziskav so objavili v znanstveni reviji Nature Reviews Cancer. 

Greaves ob tem dodaja, da se noben starš ne bi smel počutiti odgovornega za razvoj te bolezni, saj je želja starša po zaščiti svojih otrok pred okužbami po njegovem nekaj povsem normalnega.

Profesor zato staršem predlaga, da otroke že zgodaj vpišejo v vrtec. K znižanju razvoja te bolezni pa lahko pripomorejo tudi z dojenjem in spodbujanjem stikov z drugimi otroki. Greaves upa, da bo trideseletna raziskava pripomogla tudi k razvoju cepiva. 

Komentarjev 1
  • JONIJONI 18:58 23.maj 2018.

    Ha,ha,ha.... Kdaj pa bojo naredili cepivo za neumnos??? Če bi vam pa kdo rekel, da bi mogli otroci prebolet otroške bolezni in bi s tem razvili dober imunski sistem za celo življenje!!!!???? Tudi o temu obstajajo raziskave, ki to dokazujejo. ...prikaži več Samo tega novinarčki ne pišejo.