Zdravje > Otrok
7192 ogledov

Pust: tako otroka ne smete obleči

Pustovanje na Ptuju mediaspeed
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pozivajo starše, da svoje otroke oblečejo v skladu z varnostnimi pravili.

V času pustnega rajanja so na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) napisali nekaj napotkov za starše, kako morajo poskrbeti za otrokovo varnost.

Najprej so se osredotočili na izbiro kostuma, ki naj bo po njihovih napotkih svetle barve, prav tako svetujejo uporabo odsevnih trakov. Dodajajo, naj bodo starši pri kostumih pozorni na oznako, ki potrjuje, da je kostum izdelan iz negorljivih oziroma počasi gorljivih tkanin: "Če kostum starši izdelajo sami, naj uporabijo materiale, ki so negorljivi ali počasi gorljivi."

pust | Avtor: Anže Petkovšek Pustno rajanje na Ljubljanskih ulicah. Anže Petkovšek

Nekaj besed so namenili tudi velikosti in dolžini kostuma, ki lahko povzroči spotikanje in padce otroka. Svetujejo, naj kostum ne bo predolg in naj bodo čevlji primerne velikosti.

Po njihovem mnenju naj starši namesto mask svojim otrokom raje poslikajo obraz z ličili in barvami, ki pa morajo biti primerne za poslikavo obraza. Opozarjajo namreč, da v maski otrok pogosto težko diha in slabo vidi.  "Poskrbimo, da pokrivalo, lasulja in brada ne prekrivajo otrokovih oči, nosa ali ust. Tudi v kostumu s kapuco otrok slabše vidi okrog sebe," so navedli.

Bodite pozorni tudi pri izbiri rekvizitov

Poudarili so previdnost pri izbiri rekvizitov, kot so meči, sablje in puščice. Svetujejo, naj bodo ti kratki in naj imajo konice iz mehkega materiala, da ne povzročijo poškodb. Na konicah imajo lahko tudi varnostne kapice. Prav tako opozarjajo, da so napihljivi baloni nevarni za otroke do osmega leta starosti.

Le v spremstvu staršev

V primeru, da gredo otroci v maskah od hiše do hiše na NIJZ svetujejo, da naj mlajši od 12 let to počnejo le v spremstvu odrasle  osebe. Če pa starejši hodijo okrog samostojno, naj to počnejo v skupini prijateljev in naj obiščejo le domove sosedov in ljudi, ki jih dobro poznajo. Na spletni strani NIJZ priporočajo tudi: "Pred odhodom se dogovorimo, kam bodo šli in kdaj bodo prišli domov. Pri sebi naj imajo mobilni telefon." Ob tem so še dodali, da je otroke potrebno podučiti o varnem ravnanju v prometu in jim prepovedati vstop v domove ali avtomobile neznancev.

Osnovni recept za domače krofe | Avtor: jazkuham.si jazkuham.si
Paziti je potrebno na količino zaužitih sladkarij

Za konec so še opozorili na previdnost pri uživanju sladkarij, ki jih otroci pogosto dobijo, ko zamaskirani hodijo od hiše do hiše. "Dovolimo jim jesti le tiste, ki so originalno zapakirani in imajo veljaven rok trajanja, ali so jih spekli doma ljudje, ki jih dobro poznamo," so zapisali. In dodali, naj majhni otroci ne jedo trdih bombonov, ali žvečijo žvečilk, ker se z njimi lahko zadušijo. Pri otrocih, ki imajo alergijo na hrano, pa je potrebno vedno preveriti oznake na sladkarijah o vsebnosti snovi, na katere je otrok alergičen.

pust Popotnik Kam na pustovanje, ki si ga boste zapomnili

 

Komentarjev 1
  • sam50 14:56 02.marec 2019.

    Še dobro,da niso ustanovili agencijo za pustne maske,pa še licenco točno določenemu izdelovalcu pustnih oblačil in seveda restriktivne organe z metri in pomičnimi merilai v rokah,pa blokci za pisanje kazni v žepih. ..

Sorodne novice