Zdravje > Otrok
765 ogledov

Rešitev za ta planet je manj otrok

Ljudje na ulici Shutterstock
Daleč najbolj podnebju prijazna rešitev je odločitev za manj otrok, sporočajo znanstveniki.

Švedski znanstveniki so izpostavili glavne štiri ukrepe, s katerimi lahko posamezniki zmanjšajo svoj ogljični odtis in tako prispevajo k rešitvi planeta. Najbolj učinkovit ukrep je odločitev za manj otrok.

Poročilo, objavljeno v strokovni reviji Environment Research Letters, izpostavlja "zamujeno priložnost" za osveščanje ljudi o najbolj učinkovitih ukrepih za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki jih lahko sprejmejo sami.

"Odkrili smo štiri načine, kako lahko posameznik občutno zniža svoj ogljični odtis: prehranjevanje na osnovi hrane rastlinskega izvora, izogibanje potovanju po zraku, življenje brez avtomobila in odločitev za manjšo družino," je izpostavil vodilni avtor raziskave Seth Wynes iz univerze Lund na Švedskem.

Tako na primer življenje brez avtomobila prihrani okoli 2,4 tone ekvivalenta ogljikovega dioksida letno, medtem ko dieta na osnovi hrane rastlinskega izvora pomeni 0,8 tone izpustov manj. Če se izogibamo potovanju z letalom, lahko prihranimo okoli 1,6 tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na pot.

Daleč najbolj podnebju prijazna pa je odločitev za manj otrok. Z enim otrokom manj prihranimo v povprečju 58,6 tone izpustov ekvivalenta ogljikovega dioksida letno, izpostavlja poročilo.

"Ameriška družina, ki bi se odločila imeti enega otroka manj, bi zmanjšala izpuste enako kot 684 najstnikov, ki bi se odločili za kolesarjenje do konca življenja."

Strokovnjaki so ob tem preučili tudi ukrepe, ki jih za podnebju prijaznejše življenje svetujejo kanadski učbeniki ter vladna gradiva v ZDA, Avstraliji, Evropi in Kanadi. Kot so ugotovili, se ta komunikacija večinoma osredotoča na spremembe, ki prinašajo precej manjše učinke - na primer zamenjavo svetilnih teles in recikliranje. Ta koraka sta na primer osem- oziroma štirikrat manj učinkovita od diete na osnovi hrane rastlinskega izvora.

Kot so opozorili, bi šole in vlade s pravimi sporočili lahko občutno pripomogle k omejitvi dviga globalne povprečne temperature na dve stopinji Celzija, kot to predvideva pariški podnebni sporazum. "Tisti, ki želimo napraviti korak naprej pri ohranjanju podnebja, moramo vedeti, kako lahko imajo naša dejanja kar največji možni učinek," so poudarili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 15:19 13.julij 2017.

    Mogoče bi v pošev prišla kakšna vojna, ki bi za seboj pustila vsaj 2 milijardi žrtev.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:36 13.julij 2017.

    Dopovejte to unim k majo v familiji po 8... 15 otrok in živijo na račun sociale tistih, ki delajo in imajo 1 ali 2 otroka. Sledi razpad družbe, ker bo skozi generacije zmanjkalo tistih ki delajo in imajo malo otrok, ...prikaži več da bi preživljali socialarje z ducat otroki. No, saj uvoz z juga je kar pošten in stalen, v dveh generacijah bo le še tretjina pravih Evropejcev.