Zdravje > Otrok
359 ogledov

Rodil se je deček s tremi starši

Dojenček
Rodil se otrok s tremi starši, z DNK-jem dveh žensk.

Grški in španski znanstveniki poročajo o po njihovem "velikem in zgodovinskem uspehu" na področju reprodukcijske medicine, ki bi  lahko pomagal številnim neplodnim parom po svetu.  V torek se je namreč v Grčiji rodil otrok s tremi starši, z DNK-jem dveh žensk.

Deček, ki ga rodila 32 letna Grkinja, je ob rojstvu tehtal 2,9 kilograma. Oba sta zdrava, sporočajo iz Aten.

Po navedbah BBC-ja so se na novico hitro odzvali britanski strokovnjaki za plodnost in opozorili na etičnost te ekspirimentalne metode zunajtelesne oploditve, v kateri so uporabli jajčece od matere, spermo od očeta, drugo jajčece pa je prispevala darovalka.

Tako imenovani postopek triparneega spočetja otroka z DNK treh staršev, so sicer razvili zato, da bi preprečili prenos resnih, tudi smrtno nevarnih mitohondrijskih bolezni. Te se namreč prenašajo na otroka le z matere z motnjami v delovanju mitohondrijev.

Postopek, pri katerem uporabijo jajčne celice dveh žensk, matere oziroma bodoče matere, ki je prenašalka bolezni, zdrave darovalke in spermijev očeta oziroma materinega partnerja, so sicer razvili že britanski strokovnjaki s slovite univerze v Newcastlu. Po navedbah BBC je tamkajšnji regulator za plodnost odobril samo dva poskusa in to izključno v družinah z redkimi mitohondrijskimi boleznimi.

32-letna Grkinja je pred tem preživela štiri neuspešne cikle IVF( zunajtelesne oploditve), grški in španski strokovnjaki pa sedaj dodajajo, da je ekspirimentalni postopek pripomogel k zanositvi. "Ženska neodtujljiva pravica je,  da postane mati s svojim lastnim genskim materialom in zdaj je to postala resničnost.  Smo v položaju, ko lahko otroka omogočimo ženskam z več neuspešnimi cikli IVF ali pa ženskam z redkimi genetskimi boleznimi mitohondrijev, da rodijo zdravega potomca," je dejal Dr. Panagiotis Psathas u inštituta za reprodukcijo v Atenah. Ob tem je dodal, da imajo še 24 žensk, ki so že pripravljene na postopek. 

Etična vprašanja

Kot vse dosedanje raziskave v biomedicini, so tudi to, ki so jo sicer razvili Britanci, spremljali polemični odzivi v najširši javnosti. Zdaj dodatno opozarjajo, da je metoda povezana tudi z velikim tveganjem. Sicer sta po njihovem plodnost in preprečevanje bolezni etično zelo različni kategoriji. "Tveganja tehnike niso povsem znana. Kot sprejemljiva se lahko štejejo le v primeru, če jih uporabljamo izključno za zdravljenje mitohondrijske bolezni, kar v tem primeru ni veljalo,"  je za BBC dejal Tim Child z Univerze v Oxford, ki je hkrati direktor Združenja za plodnost v Veliki Britaniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.