Zdravje > Otrok
83 ogledov

"S tem ji je zaprl pot preživetja"

Jok, revščina Profimedias
Lucija je mati dveh šoloobveznih otrok, ki se je znašla v breizhodnem položaju. “Vse skupaj je prišlo do točke, ko res ne morem ničesar narediti. Šah mat,” je bila obupana v pogovoru.

Lucija (pravo ime je znano uredništvu) se je pred več kot desetletjem zaradi službe odselila iz Slovenije v eno od evropskih držav, kjer je spoznala očeta svojih otrok. Skupaj sta imela dve hčerkici, ki sta zdaj stari šest in deset let, bili so srečna družina. Pred štirimi leti jih je mož zapustil in si ustvaril drugo družino.

Lucija je ostala brez strehe nad glavo, zato se je odselila k svojim staršem v Slovenijo. Ker pa je bil tu prisoten alkohol, se je zavoljo otrok kmalu odselila v najemniško stanovanje. Ob visoki preživnini 600 evrov na mesec in ob povprečni plači, ki je skupaj z malico in prevozom znašala 1.000 evrov, je družina živela skromno, a lepo. Od tega so redno plačevali najemnino, vse položnice, dokler se ni zalomilo s podjetjem, kjer je zaposlena. Plače so začele zamujati, pravkar je dobila del januarske plače v skupni višini 400 evrov. Še vedno upa, da si bo podjetje opomoglo in začelo z rednimi plačili, obenem išče tudi drugo službo.

Na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, kjer so nas povezali z družino, so pojasnili, da je povsem obupana in nemočna. Nima namreč dovolj denarja, da bi otrokoma kupila hrano, da bi plačala najemnino, ki znaša 390 evrov. Ob tem znašajo stroški od 170 do 250 evrov, torej skoraj vse v celoti plača s preživnino. Z zamujanjem plače nima denarja za nič drugega, pomagati ji pa ne more nihče.   

Še ta udarec

Ker se oče otrok bori za skrbništvo nad hčerkicama in ker so dohodki družine ves čas nizki, je bila Lucija upravičena do državne brezplačne pravne pomoči. Ko je začela zamujati plača, pa je na Centru za socialno delo uveljavljala socialno podporo in pomoč.

Oče otrok pa je starejši hčerkici nedavno na račun nakazal izjemno visoko vsoto denarja. “Kar posledično pomeni, da gospa ni več upravičena do brezplačne pravne pomoči, tudi ne do denarnih sredstev iz naslova socialne ogroženosti. Do sredstev pa tudi ne more dostopati, ker je skrbnik nad njimi oče otrok,” so nam pojasnili na Zvezi prijateljev mladine. Dodajajo, da ji je s tem zaprl pot preživetja.

Ko smo govorili z Lucijo, je bila prestrašena nad dejstvom, da nima denarja za plačilo najemnine in stroškov in da se na smrt boji izselitve. Ne ve, kam bodo s hčerkicami šle, to pa bi bil dodaten povod za očeta, da ji odvzame hčerkici, saj jima mora zagotavljati dober dom. “Poleg tega si brez brezplačne pravne pomoči ne morem privoščiti odvetnika. In bosta deklici njegovi,” je obupana.

"Do tega denarja ne morem dostopati, čeprav sem jaz zdaj njuna skrbnica," nam je pojasnila mati. Kljub temu se ta denar šteje kot premoženje nje in otrok, saj otroka živita pri njej. Z banke je lahko dobila le potrdilo, da sama ni nikoli upravljaja s tem računom in da sama do njega nima nobenega dostopa.

Trenutno pomoč pri poplačilu položnic 

Trenutno družinica potrebuje le nekaj denarja, da se lahko prebije skozi mesec in plača zamude pri plačilu položnic in najemnine. Na Zvezi prijateljev mladine so med vsemi žalostnimi zgodbami socialno šibkih družin dali prednost prav tej zgodbi, saj potrebujejo hitro pomoč. V nasprotnem primeru bodo ostale brez strehe nad glavo.

Pomagate ji lahko z nakazilom na spodnji TRR račun, ki so ga na ZPM odprli samo zanje. V naslednjih tednih bomo spremljali zgodbo Lucije in njenih hčerkic ter odločitev pristojnih služb glede nakazanega denarja s strani očeta ...

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 562

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Preberite še:

 - Tako ste razveselili otroke v stiski

 - Zaradi vas jim je lahko kupila sladoled

Komentarjev 6
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:56 28.marec 2017.

    Eni zgleda da obsojate preden preberete - trenutno je njen edini prihodek preživnina - zato ker te poslanske riti ne morejo uštimat plačilne politike v Sloveniji, in ta mamica se je znašla v tem neplačilnem breznu. Ona sploh plače ne ...prikaži več dobiva več, oziroma polovično za par mesecev nazaj.

  • brencl47 17:46 28.marec 2017.

    Na žalost so to vse posledice neživljenske zakonodaje in drugih predpisov, katero kreira in vsili redeča kamarila SD-ja!

  • antitrust 16:58 28.marec 2017.

    Janez_tudi jaz sem se vprašal isto ?!