Zdravje > Otrok
5609 ogledov

Otroku z luknjico v srcu na UKC odpovedali pregled

Pediatrična klinika Žurnal24 main
Oče fantka z luknjico v srčku...

Očetje in matere otrok z napakami na srcu, pa če je ta še kako drobna, ne verjamejo več, da je za njihove otroke pri nas dobro poskrbljeno. Odhodi domačih strokovnjakov, spori med zdravniki in zadnje dogajanje okoli Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, je te bojazni samo še podkrepilo.

Zdravje Nova smrt na otroški srčni kirurgiji
Igor Gregorič Novi zapleti Zdravje Otroška srčna kirurgija: Gregorič razkriva, kako mu mečejo polena pod noge

"Zaradi odsotnosti zdravnikov Službe za kardiologijo Pedatrične klinike odpovedujemo arhokardiografsko ambulanto," se glasi sporočilo, ki ga je v teh dneh iz Pediatrične klinike Ljubljana prejel oče dveletnika. "Rodil se je pred dvema letoma, nedonošen, z luknjico na srčku. Do prvega leta so bili pregledi pogostejši, za tem so nama povedali, da bo pregledan na eno leto. Datum sva dobila takoj, zdaj, 14 dni prej, pa so nama sporočili, da odpade," nam je zaupal A. P: "Skrbi me, tudi zato, ker ne bom izvedel, ali se je mojemu sinu v tem času kaj poslabšalo. Že tako sva z ženo komaj čakala ta pregled."

 | Avtor:
Oče ob tem poudari, da saj so jim po odhodu slovenske otroške kardiologinje že enkrat zamenjali zdravnika. "Odpravil nas nas je precej na hitro, tako da sva bila z ženo zelo razočarana. In kdo bo naslednji zdravnik?" je dodal Ljubljančan. Obvestila o novem datumu še niso prejeli, je še pojasnil. 

Nezaupanje in bojazni

"Ob tem se sprašujem, kako je s hujšimi primeri, kot je naš, kako šele ti starši sprejemajo vse to "hendlanje," se je vprašal naš sogovornik, eden od staršev otrok s prirojeno srčno napako. Ti so razumljivo zmedeni in prestrašeni, pri mnogih to traja kar že leta.

Na UKC-ju pomirjajo

Z UKC -ja odgovarjajo, da v posameznih primerih lahko pride do prestavitve pregledov in starši takoj dobijo nov datum, ali pa jih o tem pozneje obvestijo po pošti. 

"Od meseca maja je dejansko prihajalo do preložitev nekaterih pregledov, vendar izključno nenujnih. Prestavitve potekajo sproti, po potrebi. Prenaročimo vse manj in vsi bolniki bodo ali so že prejeli datum pregleda po pošti," pomirjajo na UKC Ljubljana. Nujni ambulantni pregledi otrok s prirojenimi srčnimi napakami so opravljeni takoj, prenaročili pa bodo specialistične kardiološke preglede in ultrazvočne preiskave srca, so nam pojasnili.

Spremenjena organizacija dela

Odpovedi pregledov zaradi odsotnosti zdravnikov ni. Pregledi so le prenaročeni zaradi sedaj drugačne organizacije, tako bodo še naprej prenaročili specialistične kardiološke preglede in ultrazvočne preiskave srca, še dodajajo. Ta tako dnevno deluje ena ambulanta za preglede otrok s prirojenimi srčnimi napakami, dvakrat tedensko pa dve ambulanti.

"Zaradi spremenjene organizacije dela, po kateri zdaj ob pregledu zdravniki opravijo še ultrazvok srca, se je podaljšal čas posameznega pregleda, vendar smo s tem dosegli, da otrok ne naročamo več posebej za ultrazvok srca. Ta ukrep smo sprejeli predvsem zato, ker je do pacienta prijaznejši, dolgoročno pa bo to pomenilo večjo učinkovitost ambulantnega dela in manj čakanja na pregled nenujnih pacientov," so zapisali iz UKC.

Klinični oddelek za otroško kirurgijo deluje odlično

Kar se urgentnih primerov tiče: "Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo je stabilen in deluje odlično," pomirajo na UKC. "Ko se prepozna, da ima otrok srčno napako, se najprej zdravi na Oddelku za intenzivno terapijo otrok Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, Kirurške klinike UKC Ljubljana, kjer poskrbijo, da se otroku zdravstveno stanje stabilizira. Šele po tem nastopi kirurško zdravljenje. V zadnjih 20 letih je bila najbolj uspešna uvedba zdravila, ki omogoča, da otrok ostane stabilen tudi po nekaj tednov, vse do prihoda kirurga. Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo je stabilen in deluje odlično," so še pojasnili. 

Sicer še naprej sodelujejo s kirurgi iz Češke. Urniki prihodov so narejeni, v primeru urgentnega primera so dogovorjeni, da prideta kirurga iz Češke v 24 urah ali pa organizirajo prevoz otroka v tujino, so zapisali. 

 

 

Komentarjev 6
  • henrik09 07:07 25.avgust 2018.

    Danes je postal IKC sramota za državo in vsaj 1/3 zdravnikov za v arest tako za 10 let brez zdraniške oskrbe, prekleti bogovi v belih haljah samo denar jih zanima

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 11:01 24.avgust 2018.

    prokleti dohtarski nesposobni gnoji

  • maresem 10:10 24.avgust 2018.

    Prekleti gnoj od dohtarja... upam, da te nekoč doleti primerna kazen.... gabiš se mi.

Sorodne novice