Zdravje > Otrok
2611 ogledov

Starše napadajo, češ da vozijo naokrog bolnega otroka

1/4
Ines Krivec
Atopijski dermatitis ni nalezljiva bolezen in je hkrati veliko več kot le kožna bolezen. Bolniki so namreč neredko stigmatizirani kot kužni.

V Zavodu Atopika so pripravili projekt Pod kožo, s katerim želijo opozoriti na atopijski dermatitis, ki najbolj vidno prizadene kožo, gre pa za bolezen imunskega sistema. Težji bolniki tako pogosto trpijo tudi za pridruženimi bolezenskimi stanji kot so astma, alergije in vnetje črevesja.

Zivljenje 13.02.14. otrok, dermatitis foto: shutterstock Magazin Bolezen, ki traja vse življenje

Imajo lahko srčno-žilne težave, vnetje sklepov, depresijo, nervozo. Težje tudi najdejo partnerja in si ustvarijo družino.

 | Avtor: Ines Krivec Ines Krivec
Koža je suha, rdeča, posejana z izpuščaji in ranami. Bolniki se soočajo z nepredstavljivim srbežem. Čeprav bolezen prizadene do 30 odstotkov otrok in do 10 odstotkov odraslih, tistih najhujših oblik pa je približno pet odstotkov, je zelo podcenjena, so sporočili iz Zavoda Atopika.

Bolniki z luskavico so aktivni že okrog štiri desetletja, tisti z atopijskim dermatitisom pa šele v zadnjih letih. V zavodu so v sodelovanju s fotografinjo Ines Krivec iz Ines Images Studio iz Rogaške Slatine pripravili fotografije posameznikov, od najmlajših do odraslih, ki trpijo za to boleznijo.

Bolniki neredko stigmatizirani kot kužni

S tem želijo ozaveščati javnost, da atopijski dermatitis ni nalezljiva bolezen in da je hkrati veliko več kot le kožna bolezen. Bolniki so namreč neredko stigmatizirani kot kužni. Starši zdravih otrok ne dovolijo igre z otroki s to boleznijo in se ne smejo igrati z istimi igračami.

Starši imajo velike težave

Starši otrok z atopijskim dermatitisom so napadeni s strani neznancev, češ da vozijo naokrog bolnega otroka, otroka z ošpicami ali garjami. Starši imajo težave pri vpisu otroka v vrtec ter pri vpisu in sodelovanju otrok pri drugih, za socialni razvoj nujno potrebnih dejavnosti.

Odrasli bolniki imajo pogosto težave pri zaposlitvi, ali jih celo odpustijo in prav nihče ne opozarja na to tematiko, so izpostavili v zavodu.

Ta nudi brezplačno izobraževanje, svetovanje in podporo bolnikom z omenjeno boleznijo preko različnih brezplačnih dejavnosti, ki bolnikom in njihovim družinskim članom zagotavljajo potrebne informacije in podporo za soočanje z omenjeno, v družbi še vedno močno stigmatizirano boleznijo.

Zavod deluje tudi na mednarodni ravni kot člani svetovnega odbora za atopijski dermatitis v mednarodni organizaciji za dermatološke bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.