Zdravje > Otrok
5315 ogledov

Starši ne počnite tega

Otroci na plaži
Raziskovalci so želeli ugotoviti, zakaj postanejo nekatere osebe tako narcisoidne.

Preveč komplimentov in pretiranih pohval, ki jih starši dajemo otrokom, spremenijo otroke v male narcise, ki imajo dobro predispozicijo, da se razvijejo v narcistične osebnosti. Tu štejemo tudi pohvale, kot so: “Ti si najboljši, naš šampion, princeska, ti si najlepša, moj junak …”

To ugotavlja raziskava opravljena na Univerzi v Amsterdamu, ki so jo objavili v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. V raziskavi, ki jo je koordiniral Eddie Brummelman, so analizirali 565 otrok v starosti od sedem do enajst let. To je namreč starost, pri kateri že lahko opazimo narcistične lastnosti.

Teh oseb je vedno več

Raziskovalci so želeli ugotoviti, zakaj postanejo nekatere osebe tako narcisoidne. Teh oseb je namreč vedno več, posledično je vedno več težav v medčloveških odnosih, saj so te osebe bolj nagnjene k agresivnemu vedenju, poleg tega nimajo empatije do sočloveka in se težko prilagajajo osnovnim družbenim normam. Narcistične osebnosti lahko prepoznamo po veliki občutljivosti ob kritiki, hkrati pa imajo izredno močno potrebo po ljubezni in občudujoči ustrežljivosti. Taka oseba sama sebe brezpogojno ljubi, druge bi pa rada nadzirala. Ti ljudje imajo ves čas občutek neke posebnosti, drugačnosti, so izjemno vzvišeni do drugih in mislijo, da imajo vedno prav. Imajo pa globoko v sebi krhko samopodobo.

Strokovnjaki so otroke opazovali leto in pol, s tem da so večkrat anketirali njih in njihove starše. Znanstveniki so na podlagi tega ugotovili, da presežki pohval s strani staršev povzročajo, da se njihovi otroci postopoma a vztrajno povzpenjajo na prestol narcisoidnosti. Najbrž se vsak starš zdaj sprašuje, kaj mora storiti, da bo otroku dvignil samozavest in ga pri tem ne bo spremenil v narcisoistično osebnost. Najbolje bo, če mu boste kazali, da ga imate radi. Da bo vedel, da je ljubljen in čuti vaše zadovoljstvo med preživljanjem skupnega časa.  

Seveda je otroke koristno pohvaliti, le pretiravati ne smete. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • banja 13:36 04.avgust 2018.

    Ne samo starši, tudi dedki in babice. Nekateri tako razvajajo svoje otroke in vnuke, da so "ta stari" pripravljeni uzurpirati bližnjo okolico, da se bo otročad lahko "izdivjala".