Zdravje > Otrok
14310 ogledov

Število okužb doseglo epidemične razmere, pediater poziva starše

Otrok v bolnišnici Profimedias
Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike starše dojenčkov in novorojenčkov poziva, naj otrok ne izpostavljajo respiratornim in virusom gripe, ki v zimski sezoni krožijo med prebivalstvom.

Na ljubljanski pediatrični kliniki se soočajo s povečanim številom dojenčkov in predšolskih otrok z okužbami dihal, ki jih v večji meri povzročata respiratorni sincicijski virus in gripa. Respiratorni sincicijski virus za starejše otroke in odrasle ni problematičen, pri dojenčkih in novorojenčkih pa lahko povzroči okužbo spodnjih dihal, pljučnico in brohiolitis.

Taka okužba lahko otroka pripelje v enoto intenzivne terapije. Na pediatrični kliniki, ki ima na intenzivni terapiji 14 postelj, so imeli zjutraj pet otrok z okužbo s tem virusom. Zdraviti bi jih sicer morala klinika za infekcijske bolezni, a ker je število okužb doseglo epidemične razmere, so s svojimi posteljnimi razpoložljivostmi vskočili na pediatrični kliniki, je povedal strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn.

Zato so morali nekoliko zmanjšati programe rednih obravnav, a so otroci, ki potrebujejo bolnišnično ali subspecialistično obravnavo, te vseeno deležni, je zagotovil.

Pokorn želi predvsem opozoriti starše dojenčkov in majhnih otrok, da je med otroško populacijo intenzivno kroženje respiratornega sincicijskega virusa in virusa gripe, za kar ni zdravila. "Zdravimo lahko samo posledica oz. zaplete te okužbe. Najbolje je, če je otroku v prvih letih ta okužba prihranjena," je dejal.

Starše zato poziva, naj imajo novorojenčke in dojenčke v varnem domačem okolju in naj z njimi ne hodijo po denimo nakupovalnih središčih. Prav tako naj se ne družijo intenzivno s sorodniki, posebej če so ti bolni. "Prehlad tete ali babice lahko za takšnega otroka pomeni nekaj dni na intenzivni enoti, celo s potrebo po umetnem predihavanju," je bil konkreten.

Pozval je še, naj bolni starejši otroci ne silijo v dojenčke in naj bolne matere pri dojenju nosijo zaščitno masko.

Na vprašanja glede poteka zdravniške stavke na pediatrični kliniki je odgovoril, da je oskrba otrok zagotovljena v polni meri tudi med stavko in da te dni osebje dela več kot pred nekaj meseci. "Za nas je to normalna zimska sezona," je zaključil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bobubob 16:27 24.januar 2024.

    Če so starši urejeni, bo tudi otrok brez težav premagal običajne otroške bolezni. V mojih časih se je kihalo in kašljalo po busih, vlakih in šolah. Pa nihče ni pomislil na urgenco. Bile so družine, bil je red. Danes je ...prikaži več razsuta država, zdravstvo in vsak posameznik, psihološko in fiziološko- sploh če je pocepljen od A-Ž. Pa naj potemtakem še kaj deluje? Ja, tudi morje in sonce, predvsem pa lastna zdrava pamet in pripravljenost poiskati še drugo in tretje mnenje..

  • Kmodri_ 21:55 19.januar 2024.

    Hja, sicer ima Pokoren prav...Vendar nimamo vsi vikenda na Maldivih...

  • Luksi 17:16 19.januar 2024.

    Oligarh nas bo vse poslal na morje pa bo...