Zdravje > Otrok
4891 ogledov

Študija dokazala, kar so odrasli slutili že dolgo

otroci Profimedias
To je razlaga, zakaj se otroci lahko igrajo in igrajo, medtem ko so starši že zdavnaj utrujeni.

Osem do 12-letni fantje so tako vzdržljivi kot vrhunski športniki, so dokazali francoski znanstveniki z univerze Clement Ferrand. Študija je dokazala, da imajo otroci v tem obdobju mišice, ki so izredno odporne na vse obremenitve in se zato le počasi utrudijo, za nameček pa imajo mišice, ki se po vsaki dejavnosti izredno hitro regenerirajo in prav to jim da vzdržljivost, primerljivo z najbolj trenirano skupino ljudi na svetu, poroča strokovna revija "Frontiers in Physiology".

Tako deluje otroško telo

V raziskavi so francoski strokovnjaki primerjali srčni utrip, porabo kisika in laktate pri otrocih, odraslih in vrhunskih športnikih. Vrednosti, izmerjene pri otrocih, ki se ne ukvarjajo s športom, so bile daleč nad vrednostmi odraslih in povsem primerljive s treniranimi športniki.

"Odkrili smo, da otroško telo pod obremenitvijo dobro izrabi presnovo za aerobni prag, zato se pod obremenitvijo kasneje utrudijo," so zapisali znanstveniki in dodaja, da otroško telo posebej dobro izkoristi kisik v krvi za pridobivanje energije, ko so tukaj dosežene mejne vrednosti, pa telo začne bolj učinkovito koristiti glukozo, ki je podlaga za večjo moč. "Za nameček je regeneracija izredno hitra, celo hitrejša, kot pri treniranih odraslih. Tudi srčni utrip se umiri veliko hitreje," še piše v omenjeni strokovni reviji. In prav to je razlaga, zakaj se otroci lahko igrajo in igrajo, medtem ko so starši že zdavnaj utrujeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.