Zdravje > Otrok
1090 ogledov

Študija: To so dejstva o polnomastnem mleku

Mlekomat Reuters
Otroci, ki pijejo polnomastno mleko, so manj debeli.

Analiza raziskav, v katerih je sodelovalo več kot 21.000 otrok, je pokazala, da imajo otroci, ki pijejo polnomastno mleko, za 40 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo predebeli v primerjavi s tistimi, ki pijejo mleko z nizko vzebnostjo maščob. 

V raziskavi, objavljeni v strokovni reviji The American Journal of Clinical Nutrition, je predstavljena analiza 28 študij iz sedmih držav, ki so raziskovale odnos med otroki, ki pijejo kravje mleko in tveganjem za debelost.

Mleko | Avtor: Profimedia Profimedia
Nobena od študij - v katerih je sodelovalo skoraj 21.000 otrok, starih od enega do 18 let - ni pokazala, da bi bili otroci, ki pijejo posneto mleko manj debeli. Nasprotno, kar osemnajst od 28.tih je nakazalo, da so imeli otroci, ki so pili polnomastno mleko, nižjo telesno maso.

Otroci zbirajo plastenke Zdravje Tri navade, ki preprečujejo debelost pri otrocih

Ugotovitve izpodbijajo kanadske in mednarodne smernice, ki otrokom priporočajo uživanje kravjega mleka z manj maščobami namesto polnomastnega mleka. "Večina otrok v Kanadi in ZDA vsakodnevno uživa kravje mleko, je povedal glavni avtor študije.V našem pregledu otroci, ki sledijo trenutnim priporočilom o prehodu na mleko z manj maščobami pri dveh letih, niso vitkejši od tistih, ki uživajo polnomastno mleko," ugotovitve Johnatana Maguireja, glavnega avtorja in pediatra na Univerzitetni bolnišnici v Torontu, povzema Science News.

Mleko in vitamini

Ob tem je treba opozoriti, da maščobe v mleku otrokom zagotavljajo tudi pomembne vitamine. Ena od prejšnjih avtorjevih študij je na primer pokazala, da so v krvi otrok, ki vsak dan popijejo mastno mleko, zaznali višje stopnje vitamina D kot pri otrocih, ki so pili delno posneto mleko z 1,5 odstotka mlečne maščobe.

Debelost Študije Zdravje Takšen vpliv ima debelost na slovenske otroke

Takrat so opozorili, da ni nujno, da povezava med uživanjem polnomastnega mleka in indeksa nižje telesne mase res obstaja, je pa res, da je otrok, ki uživa bolj mastno mleko prej sit in ne bo posegal še po drugih, še bolj kaloričnih sestavinah "Vse študije, ki smo jih pregledali, so bile opazovalne, kar pomeni, da ne moremo biti prepričani, ali je polnomastno mleko povzročilo manjše tveganje za prekomerno telesno težo ali debelost," je dodal rekel Maguire, ki se bo sedaj osredotočil na raziskave, s katerimi bo poskušal najti natančnoi vzrok teh dognanj, ki so ovrgle sedanja priporočila o pitju mleka. 

dezurni@zurnal24.si
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.