Zdravje > Otrok
1163 ogledov

Takšen vpliv ima debelost na slovenske otroke

Debelost
Celo dihalni premori v spanju in maščobna infiltracija jeter ...

V Sloveniji so bile opravljene štiri študije, ki se nanašajo na vpliv prekomerne telesne teže oziroma debelosti pri otrocih v otroški dobi, v svoji novi publikaciji Otroška debelost v Sloveniji pojasnjujejo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).  

V dveh študijah so proučevali motorične zmogljivosti in aerobno pljučno funkcijo. V eni na primer poročajo, da je uspešnost motorične zmogljivosti med 7-18 letniki občutno zmanjšana z debelostjo, primerjalno s starostjo in spolom otrok.

"Največji vpliv debelosti je zaznan pri gibanju oziroma premikanju celega telesa. V tretji študiji poročajo o povezavi med stanjem arterij, otroško debelostjo in povišanim krvnim tlakom," naštevajo. 

Otroci zbirajo plastenke Zdravje Tri navade, ki preprečujejo debelost pri otrocih

V četrti študiji v povezavi s predebelimi otroci, pa opisujejo povečano tveganje za razvoj inzulinske rezistence, motene presnove ogljikovih hidratov, sladkorne bolezni tipa 2, arterijske hipertenzije, kardiovaskularnih bolezni, povišane ravni holesterola, dihalnih premorov v spanju, maščobne infiltracije jeter, bolezni jeter in žolčnih vodov in ortopedskih zapletov.

Hkrati v študijah spremljajo tudi zgodnejši pubertetni razvoj, otroci in mladostniki imajo slabšo samopodobo, bolj pa so izpostavljeni psihosocialnim stresom. 

Tudi v odrasli dobi

Na NIJZ pojasnjujejo, da sta bili v Sloveniji narejeni dve študiji, ki sta ugotavljali, ali se prekomerna telesna teža in debelost, pridobljena v otroštvu, nadaljuje tudi v poznejših obdobjih življenja. Raziskave napovedujejo, da debeli in čezmerno prehranjeni otroci odraščajo kot predebeli in čezmerno prehranjeni najstniki, kar spet napoveduje tudi delež odrasle populacije, ki bo čezmerno prehranjena in predebela.

"Tako moramo v petnajstih letih pričakovati, da bo delež debelih ljudi v Sloveniji presegel 20 odstotkov," piše v publikaciji.  

Prospektivna kohortna študija navaja, da so prekomerno težki ter debeli otroci bolj dovzetni da ostanejo prekomerno težki oziroma debeli odrasli. "To nakazuje na nujo po zgodnejšem preprečevanju in zdravljenju prekomerne telesne teže in debelosti," dodajajo. 

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 11:10 26.februar 2018.

    Torej biti debel ali biti zdrav.