Zdravje > Življenjski stil
3939 ogledov

To so kemikalije, ki vplivajo na debelost

Debelost Profimedias
Kemikalije v embalaži za hrano in oblačilih povezane z višjo telesno maso

Kemikalije v embalaži za hrano in oblačilih povezane z višjo telesno maso 

Kemikalije, ki jih najdemo v embalaži za hitro prehrano in v številnih drugih izdelkih, lahko vpliva na metabolizem in vodi v pridobivanje kilogramov, še zlati pri ženskah, je pokazala nova raziskava.

Muzej je financirala vlada. Zdravje Zakaj pomanjkanje spanca povzroča debelost   

Perfluoroalkilne snovi (PFAS) najdemo v embalažah za hrano, kot so ovitki za kruh in embalaži za pokovko za mikrovalovno pečico ter kartonu. Uporabljajo jih, da naredijo embalažo odporno na vodo in olje.  

Zdaj pa je raziskava, ki so jo opravili na Šoli za javno zdravje na Harvardu, kjer so dve leti spremljala 621 posameznikov, ugotovila jasno povezavo med visokimi koncentracijami PFAS v krvi in ​​počasnejšim metabolizmom, kar otežuje ohranjanje telesne teže po izgubi kilogramov.  

otrok 500 kalorij manj Zdravje Debelost pri najstnikih

Vodilni raziskovalec Qu Sun opozarja, da ima verjetno vsak Američan v krvni zaznavno vredno te kemikalije, je poročal britanski The Daily Mail. Najdemo jo v paleti različnih izdelkov, od kuhinjskih pripomočkov do oblačil in obutve, ki je vodoodporna. "Lahko je zelo koristna, ker odvaja vodo in olje," je za The Sun dejal asistent na oddelku za prehrano na šoli Harvard Chan.  

Drugi, na novo odkriti vir PFAS pa je pitna voda v bližini industrijskih območij. "Ta študija je prva, ki je neposredno raziskala, kako PFAS vplivajo na uravnavanje telesne ureditve pri ljudeh. Ugotovili smo jasno povezavo med izpostavljenostjo kemikalijam in počasnejšim metabolizmom," je še dejal.    

Ljudje s počasnejšim metabolizmom pri običajnih dnevnih aktivnosti porabijo manj kalorij in morajo naposled zaužiti manj hrane, če se ne želijo zrediti.  

Raziskovalci so skupaj s kolegi z državne univerze v Louisiani in univerzi Tulane analizirali podatke 621 udeležencev, ki so imeli prekomerno telesno težo in so bili vključeni v klinično nadzorovano hujšanje. Preučevali so morebitno povezavo med količino PFAS v krvi udeležencev na začetku raziskave in spremembo telesne teže ob koncu.  V prvega pol leta so udeleženci v povprečju izgubili dobrih šest kilogramov, a so do konca raziskave v povprečju tri kilograme pridobili nazaj. Tisti, ki so nazaj pridobili največ telesne teže, so imeli tudi najvišje koncentracije PFAS v krvi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice