Zdravje > Prehrana
8407 ogledov

Začimba, s katero bi preprečili epidemijo debelosti

Debelost Profimedias
Zanimivo odkritje ameriške znanstvenice.

Ameriški znanstveniki sporočajo, da cimet vsebuje eterično olje, ki spodbuja metabolizem in proces izgorevanja maščob v telesu. Olje cimeta namreč vsebuje cinnamaldehid, organsko snov, ki mu daje okus in vonj. Nahaja se v lubju.

cimet Zdravje Cimet pomaga zdravju

Znanstveniki iz Michiganske univerze so ugotovili, da cinamaldehid aktivira termogenezo. To je presnovni proces ustvarjanja toplote v telesu, značilen pri toplokrvnih živalih in ljudeh. Gre za proces, ki vpliva oksidacijo hranil v mitohondrije celic.

V organelih oziroma mitohondrijih potekajo procesi, v katerih se iz hrane sprošča energija, ki je potrebna za delovanje, rast in razvoj celice. 

Cimet pospešujejo metabolizem ter s kurjenjem maščobnih celic spodbujajo termogenezo, kar vpliva na kalorije.

Profesorica na Inštitutu za biosistemske vede na Univerzi Michigan Jun Wu je na osnovi predhodnih spoznanj o učinkih sestavine, imenovane cinamaldehid, s svojimi sodelavci opravila še obširnejše laboratorijske raziskave na miših in zatem še na človeških celicah, navaja britanski The Independent. 

Dišeče in zdravo. (Foto: Shutterstock) zdravo živilo Magazin 7 zdravilnih moči cimeta

Cimet kuri maščobe

Pri testiranjih maščobnih celic prostovoljcev, ki so zaužili cimet,  so znanstveniki ugotovili povečano izražanje genov in encimov, kar je pospešilo metabolizem lipidov oziroma maščob-  energijsko bogatih snovi, ki predstavljajo poglaviten vir energije za presnovne procese v telesu.

cimet | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Wu je zaključila, da uživanje cimeta (ali cinamaldehida) spodbuja termogenezo in proces izgorevanja maščob v telesu. Znanstvenica dodaja, da bo treba opraviti nadaljnje raziskave, čeprav so po njenem rezultati zelo obetavni in bi lahko prispevali k preprečevanju epidemije debelost na svetu: "Cimet je del naše prehrane že več tisoč let, zdaj bi ga lahko uporabili še za boj proti debelosti in to na veliko enostavnejši in cenejši način," je dodala Wujeva. 

Cimet v naši prehrani

Prvo uporabo cimeta je zgodovina zabeležila že štiri tisoč let nazaj. Najzgodnejši zapis o njem izhaja iz judovske svete knjige Tora, medtem ko v stari v Stari zavezi omenjajo proizvodnjo zdravilnega olja, ki se uporablja tudi za maziljenje.

Po ajurvedski medicini eterično olje cimeta priporočajo za pomiritev živcev in mišic, danes je za nekatere idealno zdravilo za prebavne motnje in sladkorno bolezen. 

Komentarjev 4
 • Tatjana Ha 06:37 22.december 2018.

  Ja bravo zdrej je res samo tona koncu pomaga manj žri

 • Avatar Leon
  Leon 15:10 27.november 2017.

  Ne glede na pravopisne napake je cimet resnično začimba ,ki nam pokuri maščobe . Seveda ob primerni prehrani in rekreaciji .PREVERJENO .

 • batom 22:10 24.november 2017.

  A je kdo od zurnalovcev prebral ta tekst? Prosim dajte ga... tolk je napak, da niti cimet ne pomaga.