Zdravje > Otrok
3316 ogledov

Tako ne smete odgovarjati na otrokovo jezo

Dr. Shefali Pristop
Dr. Shefali opozarja na priljubljen trend, ki vlogo starša zamenja z vlogo prijatelja.

Dr. Shefali Tsabary, pisateljica, psihologinja, strokovnjakinja za vzgojo otrok in najpomembnejše mama, se je v sklopu svojega predavanja "Podpora, ne popolnost" dotaknila tem, ki so za naše otroke in njihov razvoj škodljive. Čeprav običajno starši nimajo slabih namer s svojim odnosom, le ta velikokrat doseže ravno nasprotni učinek pri otroku, saj negativno vpliva na njegov razvoj in psiho. S konceptom ozaveščenega starševstva se lahko takšnim temam in škodljivim odnosom zlahka izognemo, samo pozorni moramo biti na svoj ego.

"Hočem, da otrok živi svoje najboljše življenje"

Že sama beseda najboljše povzroča težave, saj je težko določiti, kaj je res najboljše življenje za otroka. "V sami ideji najboljšega življenja je popolnost," je začela Dr. Shefali, "ali vemo, kakšno je naše najboljše življenje? Sami tega ne moremo določiti. Takšno življenje ne obstaja," je povedala.

Resnično življenje označuje kot umazano, ki je polno vzponov in padcev. Najboljše življenje, ki ga živimo, je sedanjost.. Potrebno je sprejeti raztresenost našega življenja. Edino tako bomo res živeli naše najboljše življenje.

Ne pustite egu, da se vmešava

Ego je vaš največji sovražnik pri vzgoji otrok, saj je on glavni krivec za vaše ukazovalno, dominantno in zatirajoče obnašanje. "Najprej se morate povezati sami s seboj," je svetovala Shefali. "Takoj, ko se povežete sami s seboj, boste postali druga oseba. Razumeli boste, da morate osrečiti same sebe, saj to ni otrokova naloga. Ko boste sami izpopolnjeni, bo tudi vaš odnos z otrokom izpopolnjen."

Dr. Shefali | Avtor: Pristop Pristop

Na otrokovo jezo ne odgovarjajte z lastno jezo

Ko ima vaš otrok izbruhe jeze, morate to jemati kot način komunikacije ter dobro razmisliti, kaj bi lahko bil povod zanje. "Ko ima otrok močan izbruh čustev, to pomeni, da vam poskuša nekaj povedati. Tega ne smete preslišati," je povedala Shefali. "Prav tako je dobro, da date otroku prostor. Tisti, ki ga starši pustijo bolj pri miru, so običajno bolj čustveno stabilni."

Bodite starš in ne prijatelj

Nekateri starši se radi hvalijo, da so otroku bolj kot prijatelj in ne starš. V tem dr. Shefali vidi veliko težavo: "Vedno boste prijatelj vašega otroka, ampak otrok ni vaš prijatelj. Na svojega otroka ne prelagajte svojih težav. Zdravo je, da ima otrok svoje vrstnike za pogovor in ne vas."

Tehnološka varuška

Običajno starši zaradi prevelike zasedenosti otroku v roke potisnejo tablični računalnik in si tako pridobijo nekaj minut časa zase. Sama težava ne bi bila tako velika, če potem ne bi nezadovoljno nergali, ker otrok ves čas visi na tablici. "Vi ste dali otroku tehnologijo in sedaj, ko se počutite krivo, pa želite, da jo preneha uporabljati. Ne gre to tako," je opozorila Shefali. "Še preden jim date tehnologijo, postavite meje, kdaj se jo lahko uporablja. Prav tako jim čim kasneje predstavite tehnologijo, najboljše šele v najstniških letih."

Dr. Shefali | Avtor: Pristop Pristop

Dr. Shefali je tudi opozorila na nevarnost družbenih omrežjih, ki so izjemno priljubljena pri najstnikih.

"Že za nas so družbena omrežja toksična, za naše otroke pa še bolj. Namesto da bi otrok sanjaril na vrtu, brska po spletu in išče potrditev s strani neznancev. To ni zdravo in slabo vpliva na otrokovo samozavest ter podobo."

Dr. Shefali Zdravje Dr. Shefali: "Nisem si predstavljala, da bom tako slaba mama."
 
Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 17:10 09.oktober 2022.

    Kako je že tista ..... pes laja kolona gre dalje.

  • jakec1575 16:29 09.oktober 2022.

    Teh knjig in to dobrih je ze veliko pred njo. Matr vas obirajo. Vsake 10let nategnejo nove generacije