Zdravje > Otrok
2238 ogledov

Takšen položaj spanja tvegan za plod

ultrazvok plod Shutterstock
Raziskava Univerze v Aucklanduje pokazala, da je za nosečnice v zadnjem trimesečju priporočljivo zaspati na boku, saj naj bi s spanjem na hrbtu ogrožale otroka. Kaj pravi slovenska stroka?

Raziskovalci pod vodstvom profesorja Petra Stona s Fakultete za medicino in zdravstvene vede so v času spanja s pomočjo monitorjev opazovali 29 zdravih nosečnic med 34 in 38 tednom nosečnosti. Preverjali so vpliv spalnih pozicij na bitje srca in fizično dejavnost fetusov.

Rezultati so presenetljivi

Študija je pokazala, da je bila dejavnost srčkov pri še nošenih dojenčkih tistih žensk, ki so spale na hrbtu, manj aktivna. Fetusi so bili namreč dejavni le, ko je mati spala na levem oziroma desnem boku. Takoj, ko se je mati prestavila na hrbet, je fetus postal neodziven in tih, kar povezujejo z dotokom kisika. Krvni pritisk je namreč znižan, ko nosečnica spi na hrbtu.

nosečnica nosečnost | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Tudi izsledki prejšnjih raziskav, ki so ugotavljale povezavo med pozicijo nosečnic med spanjem in pojavom mrtvorojencev, dokazujejo, da je večji odstotek tveganja vezan na spanje na hrbtu. Zaradi podobnega razloga je med porodom žensko po mnenju teh strokovnjakov potrebno namestiti na levi bok, saj to izboljša fetusov srčni utrip.

Priporočajo spanje na boku

V bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so nam pojasnili, da svojim varovankam priporočajo spanje na boku, čeprav za to nimajo posebnih navodil.

"Od vsake posameznice je odvisno, kateri položaj ji najbolj ustreza. Najpomembnejši je položaj,v katerem se otrok najbolje počuti, saj se njegovo počutje prenese tudi na mater," pojasnjujejo.

 Pravijo, da se v večini primerov ženske slabše počutijo, ko spijo na hrbtu, saj v tem položaju otrok pritiska na veliko žilo, to pa nosečnice občutijo kot slabost. V tem primeru si med spanjem instinktivno poiščejo nov, ustreznejši položaj. Po njihovo je važno le to, da "se tako nosečnica kot otrok dobro počutita in predvsem dobro naspita."

otrok zobozdravstvena ordinacija Zdravje To po novem pripada otrokom, nosečnicam in doječim materam Alexis Ohanian Serena Williams Odgovor strokovnjakinje Zdravje Je to mogoče? Imela menstruacijo še tik preden je izvedela, da je noseča
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.