Zdravje > Otrok
14213 ogledov

Teh nevarnih simptomov pri otrocih nikoli ne smete prezreti

bolan otrok Profimedia
Če pri svojem otroku opazite katerega od naslednjih simptomov, poiščite zdravniško pomoč

Če opazite, katerega od spodaj opisanih enajstih simptomov, nikakor ne odlašajte z iskanjem zdravniške pomoči.

1. Visoka temperatura 

Za visoko temperaturo pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev, se smatra temperatura, ki je višja od 38 °C, pri dojenčkih, starih od tri do šest mesecev, nad 38,3 °C in pri otrocih, starih od šest mesecev do dveh let, nad 39,4 °C. Poleg temperature telesa je treba biti pozoren tudi na otrokovo razpoloženje. Otroka, starejšega od dveh let, ki je hidriran in se vede normalno, ni treba odpeljati na urgenco – priporočljivo pa se je za nasvet obrniti na otrokovega osebnega zdravnika. 

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

2. Dolgotrajna temperatura 

Znak za (ponoven) obisk zdravnika je tudi povišana temperatura, ki se ne zniža ali traja več kot pet dni. Če se vročina, ki nastane kot posledica prehlada ali gripe po jemanju paracetamola in ibuprofena ne zniža, je otroka treba ponovno odpeljati k pediatru. Svojega otroka morate nujno k zdravniku odpeljati tudi v primeru, ko je telesna temperatura dlje časa zgolj povišana, saj ima vaš otrok lahko bakterijsko pljučnico, ki se zdravi z antibiotiki. 

3. Povišana telesna temperatura, ki jo spremlja glavobol  

Če se pri otroku s povišano telesno temperaturo pojavi glavobol, otrdel vrat, modricam podoben izpuščaj ali drobne rdeče pikice, takoj pokličite zdravnika. Tovrstni znaki so lahko odraz meningitisa, ki zahteva zdravniško zdravljenje.  

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

4. Izpuščaji na koži  

Spremembe na otrokovi koži, lahko odražajo različne bolezni, zato se ob pojavu izpuščaja, posvetujete s pediatrom. Znak za boreliozo je lahko izpuščaj okrogle oblike, sestavljen iz drobnih rdečih pik, ki ob pritisku na kožo ne izgine. Rahlo izbočen izpuščaj je lahko odraz alergijske reakcije. Otroka takoj odpeljite k zdravniku, če poleg tega da ima izpuščaj, tudi težko diha ali je vznemirjen ali otopel. 

5. Nenavadno materino znamenje 

Pediatri opozarjajo na znamenja otrok, ki so prisotna že od rojstva, saj imajo le-ta večjo možnost, da postanejo nevarna. Priporoča se, da starši vsak mesec pregledate otrokovo kožo, pri čemer ste pozorni na nova ali spreminjajoča se znamenja. Znamenje, ki je izbočeno, nepravilne oblike, neenakomernih robov ali ni enobarvno, lahko nakazuje na možnost kožnega raka, zato o spremembah na znamenjih obvestite zdravnika. 

6. Nenadna bolečina v trebuhu 

Ob pojavu nenadnih bolečin v predelu popka ali na desni strani trebuha, ki jih lahko spremljajo tudi bruhanje ali driska, otroka nemudoma odpeljite k zdravniku. Takšna bolečina lahko nakazuje na vnetje slepiča, ki lahko hitro napreduje, zato je za učinkovito zdravljenje nujno potrebna hitra reakcija.

7. Bruhanje po padcu

Nemudoma poiščite zdravniško pomoč, če po otrokovem padcu opazite očitne nevrološke spremembe, kot so zmedenost, izguba zavesti, bruhanje ali zlomi kosti. 

bruhanje | Avtor: Profimedia Profimedia

8. Modre ustnice  

Če ima vaš otrok modrikaste ali razbarvane ustnice, težko diha, sopiha, godrnja ali se pri njegovem dihanju pojavlja piskajoč zvok, ki prihaja iz prsnega koša in pljuč (ne iz nosu) nujno poiščite najbližjo zdravniško pomoč. Omenjeni simptomi so lahko odraz težav z dihanjem, ki jih lahko povzroči alergijska reakcija ali celo napad astme. 

9. Otekanje obraza, jezika ali ustnic 

Otečen obraz, jezik ali ustnice so lahko znaki močne alergijske reakcije. Če opazite kateregakoli od navedenih simptomov takoj pokličite zdravnika in se z njim posvetujte, ali otroka odpeljati na urgenco. 

10. Zmanjšano uriniranje 

Zmanjšano uriniranje pogosto spremljajo simptomi kot so suha usta, bleda koža, bruhanje ali driska, ki so lahko znak, da je vaš otrok dehidriran. Dehidracija lahko povzroči šok, zato v primeru, da opazite zgoraj naštete simptome, bledico in izčrpanost, takoj pokličite zdravnika. 

11. Prekomerna krvavitev 

Če ima vaš otrok ureznino, ki je široka in globoka ali ne preneha krvaveti v nekaj minutah, morate poklicati takojšno zdravniško pomoč. Če je rana posledica ugriza živali ali ugriza drugega otroka, se prav tako posvetujte z zdravnikom.  

Če ima vaš otrok enega ali več zgoraj opisanih simptomov, čim prej poiščite zdravniško pomoč. V primeru, da se otrokovo stanje po obisku zdravnika poslabša ali simptomi ne izginejo, prosite za drugo mnenje.  

Komentarjev 2
  • Kmodri 20:56 31.julij 2022.

    Našteto velja tudi za odrasle.

  • Jennifer_Land 12:20 31.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan....glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

Sorodne novice