Zdravje > Otrok
20542 ogledov

Tragična usoda matere in treh sinov

Žalost - fotografija je simbolična
Najstnik je stisko mame spremljal z lastno stisko, v katero se je prikradla huda duševna bolezen. Fant, priden in vzoren dijak, je zašel v slepo ulico, iz katere žal ni našel izhoda ...

Na Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste Polje so nas tokrat povezali z družino, ki jo spremlja žalostna smrt najstarejšega sina in bolezen srednjega sina …

“Justina (pravo ime je znano uredništvu) je mamica samohranilka iz okolice Novega mesta. Imela je tri otroke, vse tri pridne in uspešne v šoli. Preživljala jih je sama s tem, da si je trgala od ust,” so nam povedali na ZPM.

Mati je tako skrivala položnice, ki niso bile plačane. Ko ni zmogla sprotnega plačila obveznosti, je vzela tudi potrošniški kredit. Justina Ima že mnogo let zaposlitev za minimalno plačo. “Njena prizadevanja za boljši jutri svojih otrok so spregledala stisko najstarejšega sina. Ki je stisko mame spremljal z lastno stisko, v katero se je prikradla duševna bolezen. In fant, še najstnik, je naredil samomor,” so nam opisali.

Njegov brat, ki je bil uspešen šolar in športnik je pred kratkim tako hudo zbolel, da je le še doma ali v bolnišnici. Najmlajši sin pa živi v hudi stiski, saj sta ga revščina in družinska tragedija zelo zanamovali.

“Družina je socialno povsem osamljena, izločena. Mamica skriva svojo nemoč. Pred njo so položnice za stanovanje, komunalo elektriko in še in še,” opisujejo na Zvezi prijateljev mladine Ljubljna Moste Polje. Obenem po njihovih besedah obupuje nad boleznijo srednjega sina, skrbi jo tudi za najmlajšega. “Zato bi jim radi pomagali poravnati vsaj neplačane položnice,” pravijo na Zvezi prijateljev mladine.

Nimata za položnice

Srednji sin je že odrasel. Že nekaj let nazaj se je odselil na svoje ter sam skrbel zase. Tako sta Justina in najmlajši sin nekaj časa živela v skromnem najemniškem stanovanju, Justini je mesečno uspelo tudi odplačevanje dolgov. Ko je srednji sin pred pol leta hudo zbolel, se je vrnil domov, vse breme pa je padlo na Justino in najmlajšega sina. Srednji sin je namreč popolnoma brez prihodkov, njegova bolezen pa je še vedno zelo resna.

"Najmlajši sin je odstopil svojo majhno spalnico srednjemu sinu, tako da spi zdaj v dnevni sobi," pojasnjuje mati. "Odrekla sva se tistim še najmanjšim ugodnostim, da bi pomagala bratu in sinu, saj bi mu v nasprotnem primeru grozilo brezdomstvo. Vse te okoliščine pa so močno narušile čustveno ravnovesje v družini. Močno se je povečala materialna in socialna ogroženost, ki pa je posledično narušila čustveno nestabilnost, napetost, impulzivnost in podobna neprijetna čustva, ki so večkrat na dnevnem redu," nam je priznala mati.

"Name kot mater je padlo velikansko breme, ker sem bila primorana poskrbeti še za odraslega sina, ki ni bil in še vedno ni zmožen skrbeti sam zase," pravi in dodaja, da je zaradi takšne situacije in kljub močnemu prizadevanju in upanju na izboljšanje situacije že na koncu z močmi.

"Zaradi močno povečanih življenjskih stroškov in težke situacije v naši družini, ne uspem več pokrivati niti najnujnejših stroškov položnic a kaj šele, da bi zmogla slediti željam in potrebam najmlajšega sina," je žalostna mati.

Sinova bolezen je tako močno ogrozila stabilnost v družini, mlajši sin se po opisu matere zapira vase, popustil je v šoli in izgublja voljo do vsakdanjih stvari.

"Tako rada bi, da bi imel vsaj mirne praznike, da bi lahko plačali položnico za internet in bi nam ga nazaj priklopili. Potrebuje ga namreč tudi za šolo. Tako rada bi plačala elektriko in vodo, sram me je od vseh opominov od komunale ..." je povedala obupana mati. 

Družinici lahko pomagate s poljubnim nakazilom na:

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 619

Račun so odprli izključno za omenjeno družino. Ves denar bo šel za poplačilo njihovih položnic ter za morebiten nakup hrane med prazniki. 

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si

razno 10.07.13. obup, zalost, stres, zenska, razocaranje, foto: shutterstock Komentar Slovenija Tako ste jima bralci Žurnala24 spremenili življenje
Komentarjev 14
  • Lavdan 10:41 06.december 2017.

    Tele samohranilke so ene čudne oblike družine. Menda si ni sama naredila treh otrok. Če bi oče umrl bi imeli družinsko pokojnino. Če je živ, pa mora prvi on poskrbeti za družino, ali pa ga je treba v to prisiliti.

  • borut08 02:24 06.december 2017.

    Zalostno slovenci imajo raje tajkune skorumpirane politike itd...ubogemu postenemu slovencu pa nihce ne pomaga ne politik in ne somescam oz.sosedje.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 15:01 05.december 2017.

    Ta družina ima veliko nesrečo,ker so SLOVENCI!! Do tega primera sploh nebi prišlo,če bi bili migranti iz bilo katere muslimanske države!! Nobeden jih nebo gnal v parlament jim pomagal niti besede tolažbe politika ne bo zmogla saj gre za DAVKOPLAČEVALCE ...prikaži več kateri tem zanikernim poslancem dajejo plačo!! Cerar ali imaš ogledalo poglej se in videl boš kakšen človek si ti in tvoja vlada!! CSD-ji so totalno zanič seveda je ministrica za družino gospa z veliko plačo,ki ji je vseeno za slovenske reveže!

Sorodne novice