Zdravje > Otrok
141 ogledov

"Tvegate astmo, okvaro ledvic, srca, jeter"

otrok Shutterstock
Pediater je starše javno opozoril pred prepogosto uporabo zdravil s paracetamolom.

Glavni pediater in profesor splošne pediatrije na Univerzi College London Alastair Sutcliffe je starše prek Sunday Timesa javno opozoril pred prepogosto uporabo paracetamola za zdravljenje vročine pri otrocih.

S tem namreč povečajo tveganje za razvoj astme, okvare ledvic, srca in jeter v prihodnosti. Pojasnil je, da starši prepogosto uporabljajo zdravila s paracetamolom, da bi zbili vročino. “Starši mislijo, da je povišana telesna temperatura sama po sebi bolezen, pa to ni,” pravi. Do neke mere je namreč povišana telesna temperature otrokov zaveznik in mu pomaga v boju z boleznijo.

Vročina je koristna reakcija organizma, ki močno zavre razmnoževanje bolezenskih klic in okrepi funkcijo imunskega sistema. Prepričan je, da bi se morali starši bolj posvetiti obnašanju otroka, kot pa sami temperature.

Ne pod 38,5 stopinje Celzija 

Ko je zdravila s paracetamolom treba uporabiti, pa jih moramo uporabljati po navodilih, v točno določenih intervalih in količinah.

Otrok ima sicer povišano telesno temperaturo, ko je ta merjena pod pazduho višja od 37,2 stopinje Celzija, v ušesu pa več kot 37,5 stopinje Celzija. Običajno vročine ne znižujemo vsaj do 38,5 stopinje Celzija, če otrok ob tem nima posebnih težav.

Ob vročini poskrbimo, da je otrok čim manj oblečen, da je temperatura v sobi med 20 in 22 stopinj Celzija in da pije veliko tekočine.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • IZABELA 19:18 13.marec 2016.

    Evo pa bojo spet komplicirani starši še bolj živčni, zaradi takih člankov. Paracetamol je pogosto uporabljen in predpisan in z tem tudi velikokrat " preizkušen" na ljudeh. Skratka eno izmed varnih zdravil za moje pojme. No razno če poješ 6 ...prikaži več tablet na dan in to 14 dni pa bojo jetra sigurno v p...

  • mph 18:57 13.marec 2016.

    Bi me veselilo slišat kakšno utemeljitev minusarjev v čem se motim. Ah, ja, dovolj, da nekoga politično ne maraš, pa mu inteligentno talaš minuse povsod. :-)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:39 13.marec 2016.

    Hvala.