Zdravje > Otrok
2741 ogledov

V vsaki maternici nosila otroka

facebook
Na svetu zabeležili manj kot sto primerov, ko so bile matere istočasno noseče z obema maternicama.

Britanka je rodila dva otroka, deklico in dečka, ki pa nista dvojčka, zrasla sta namreč vsak v svoji maternici, kar so tamkajšnji zdravniki poimenovali medicinski čudež. Na pet milijonov žensk je ena, ki živi z dvema maternicama in do zdaj so na svetu zabeležili manj kot sto primerov, ko so bile takšne matere istočasno noseče z obema maternicama.

Jennifer Ashwood je rodila s carskim rezom,  v 34. tednu nosečnosti,  dojenčka sta ob rojstvu tehtala dva kilograma. Da ima dve maternici, so zdravniki ugotovili na ultrazvoku pri 20. tednu nosečnosti. Čeprav je 31. letnica enkrat že rodila, pred osmimi leti je namreč povila zdravo hčerko, ji dvojne maternice takrat niso omenjali, navaja Daily Mail. 

Zdravniki dvojno maternico opisujejo z izrazom uterus didelphys. Nekatere za to sploh ne vedo. Stanje dvojne maternice nastane že med razvojem ženskega fetusa v maternici. Lahko nastaneta tudi dvojni maternični vrat ali celo dve vagini. Razlog za nastanek dvojnih maternic ni znan, praviloma pa to ne zahteva zdravljenja. 

Zdravniki opozarjajo, da je takšna nosečnost precej rizična zaradi nevarnosti spontanega splava ali prezgodnjega poroda, zato so stalno nadzorovali razvoj obeh otrok, carski rez je v takih primerih nujen. 

Poppy in Piran, ki sta bolnišnico zapustila po 14. dneh sta zdrava dojenčka in pridno rasteta. "Že dve maternici sta redkost, kaj šele oplojena jajčeca v obeh naenkrat. Mislila, sem da dobro poznam svoje telo, zdaj pa vem, da se je zgodil pravi čudez," je dejala njuna mamica, srečna, da se je vse dobro končalo.  "V primerjavi z mojo prvo nosečnostjo, je bila tokratna veliko bolj težavna, poleg tega zdravniki niso vedeli, kako bo potekala. No, zdaj imamo dvojno ljubezen," je dodala. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.