Zdravje > Otrok
9094 ogledov

Velik uspeh slovenske kirurgije: "Danes me je prosila, če pridem, da narediva selfi"

UKCLJ
Prva presaditev pljuč pri otroku. "Vsi so požrtvovalno prišli na pomoč, in tisto noč sta v bistvu uspeli dve transplantaciji pri dveh otrocih in mislim, da je to res velik uspeh," je povedal kirurg Tomaž Štupnik.

"Deklica je super, danes ob 12. uri me je prosila, če pridem k njej, da sva naredila en selfi. Mislim, da je ne bi prepoznali v primerjavi s tem, kakršna je bila prej," je po velikem uspehu slovenske kirurgije, ki ji je uspela prva presaditev pljuč pri otroku, ponosno in s širokim nasmehom povedal predstojnik kliničnega oddelka za torakalno kirurgijo v UKC Tomaž Štupnik. 

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
14. letno deklico s cistično fibrozo so operirali v noči na soboto in to je bila prva presaditev pljuč pri otroku pri nas. Deklica pa je že drugi dan po posegu samostojno zadihala z novimi pljuči in se sedaj odlično počuti.

V ekipi, ki je opravila transplantacijo, je sodelovalo več kot 20 ljudi, trajalo je vso noč. "Ob 23. uri so jo prepeljali v operacijsko, kjer so jo anasteziologi kakšni dve uri pripravljali na sam poseg. S presaditvijo smo začeli ob enih in trajalo je do sedmih zjutraj. Potem je minila še kakšno uro, da so deklico odpeljali na intenzivno terapijo," je dogajanje opisal torokalni kirurg. 

"Pri otroku so seveda posebnosti, predvsem je tukaj večji psihični pritisk, sicer pa je pri otrocih vse skupaj manjše, čeprav sam poseg ni toliko zahtevnejši kot pri odraslem. Seveda se sedaj po transplantaciji začenja novo delo, pluča je treba ohraniti, z zdravljenjem in pravilno nego..."

 | Avtor: V. L. V. L.
Po besedah predstojnika, se je s presaditvijo že kar mudilo, stanje se je deklici poslabševalo, zato so transplantacijo morali opraviti v kakšnih treh mesecih ali morda pol leta. Najprej je bilo sicer predvideno, da bi jo operirali na Dunaju, a so tam kljub prošnjam sporočili, da nimajo zmogljivosti in presaditve ne morejo opraviti. "Imeli smo srečo, da so v hitrem času dobili pljuča primerno velikega otroka," je dodal. Pljuča so pripeljali s falconom iz tujine, v spremstvu treh kirurgov. Kot je pojasnil zdravnik, so takšni prevozi stresni, saj se lahko marsikaj zgodi na poti. 

V tem primeru večjih zapletov ni bilo. Eurotransplant, organizacija, ki skrbi za izmenjavo in dodeljevanje pridobljenih organov, je dobila primeren organ, hitro za tem so obvestili starše in stekla je akcija. Deklica bo zdaj po optimalnem scenariju  v bolnišnici še dva tedna. Gre namreč za veliko operacijo, kjer se marsikaj še lahko zgodi, zato je treba biti pozoren na vsako podrobnost. Da se bo lahko vrnila v normalno življenje, pa bo verjetno trajalo še nekaj mesecev. 

zdravnik, operacija Intervju Zdravje "Na forumih berem, da organe jemljemo še živim"

Tisto noč uspeli dve transplantaciji pri otrocih

 | Avtor: V. L. V. L.
Za uspešno izveden poseg je seveda zaslužna celotna ekipa zdravnikov in medicinskih sester in mnogi so tisto noč požrtvovalno priskočili na pomoč, nekateri so se celo predčasno vrnili s počitnic. "Torokalna kirurgija je najmanjši kirurški oddelek na UKC- ju, zato pri vsaki transplantaciji sodelujejo vsi kirurgi. Ker so bili nekateri odsotni, smo jih prosili, če pridejo na pomoč. Želeli smo optimalne pogoje; saj veste, to je bila vendarle prva takšna transplantacija in to so posebni izzivi. Seveda so se vsi z zadovoljstvom odzvali, čeprav so bili nekateri na dopustu. Bila je težava, ker je bil del ekipe zaseden s transplantacijo srčka, ki je potekala v bistvu isto noč, v sosednji operacijski. S srčnimi kirurgi se nam je uspelo dogovoriti, da so dopolnili tisti manjkajoči del naše ekipe. Vsi so požtvovalno prišli na pomoč, in tisto noč sta v bistvu uspeli dve transplantaciji pri dveh otrocih in mislim, da je to res velik uspeh."

Zdaj se smeji, diha in je veliko bolj razigrana kot prej

 | Avtor: UKCLJ UKCLJ
Seveda so zdaj vsi zelo veseli in deklica po presaditvi pljuč dobro napreduje. "Kar je pri transplantacijah najbolj zanimivo je to, da smo otroka, ki je pred tem komaj dihal, je bil na kisiku in psihično na dnu, z enim posegom povsem spremenili. V bistvu smo jo naredili v normalno deklico, ki se smeji, diha in je veliko bolj razigrana kot prej. To je tisto, kar ekipi povrne ves ta trud, stres in neprespano noč," je še dejal zdravnik. 

S presajanjem pljuč so v UKC Ljubljana začeli pred manj kot dvema letoma (15. septembra 2018). Od takrat smo pljuča presadili 23 bolnikom. V letu 2019 smo se po številu presaditev na milijon prebivalcev uvrstili na 16. mesto v svetu, tudi pred države, kot so Nemčija, Švica in Velika Britanija. V letu 2020 pričakujemo še boljši rezultat, saj smo letos opravili že 11 presaditev pljuč, na poseg pa v tem trenutku čaka še 6 bolnikov.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 13
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 06:19 18.avgust 2020.

    Vse lepo in prav,uspeh ni kej,ampak,če ne bi šlo za promocijo in samohvalo bi človk še bil navdušen nad tem dosežkom,tko,pa po drugi strani ogromno bolnikov ne pride na vrsto tut,zarad drugih bolezni,saj je prioriteta ranocelnikov bacilček in božčki majo ...prikaži več tolk dela s temi 19 bolniki,da se bo zgleda ves zdravstveni sistem sesul!Sesul se je pa že davno nazaj,ker ranocelniki kradejo 500 na uro in se med seboj drkajo za title in prestiž,bolnike pa itak kurc gleda!

  • Avatar Orwinessa
    Orwinessa 00:48 18.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 21:55 17.avgust 2020.

    Take doktorje mi rabimo!!! Take strokovnjake kot je ta,Erik Brecelj,Daniel Bešič Loredan... !!!Mi ne potrebujemo kruhoborcev-norcev kot je Zdenka Čebašek Travnik in raznih izvedencev-nakladačev.