Zdravje > Otrok
136 ogledov

Vsako leto 15 milijonov porok deklic pred 16 letom

Deklica, Mali Unicef
Poroke mladoletnic so dovoljene v 91 državah sveta, tudi v Sloveniji.

Deklica s fotografije je 15-letna Afaid Maiga iz Malija. Živi v begunskem taborišču v Mavretaniji. Pri štirinajstih jo je oče prisili v poroko s starejšim moškim, mama je poroki nasprotovala, zato je primer prijavila vodji begunskega centra. Organizacija InterSOS je poroko uspela razveljaviti, vendar deklica nikoli ni šla v šolo.

Pri 17-ih rodila prvage otroka

deklica, Niger | Avtor: Unicef Unicef
Takšne sreče pa ni imela 17- letna Nafissa iz Nigra, ki so jo poročili pri 16, tri mesece kasneje je zanosila in nato rodila prvega otroka.

15 milijonov žrtev

Vsako leto poročijo 15 milijonov deklic, mlajših od 18 let. Poroke otrok so kršitev pravic deklet in žensk. Dekleta, ki so poročena kot otroci, so v večji nevarnosti, da opustijo šolanje, da postanejo žrtve nasilja v družini, da se okužijo s spolno prenosljivimi boleznimi in da umrejo zaradi posledic komplikacij med nosečnostjo in porodom.

Poroke najstnic dovoljene tudi v ZDA

Poroke mladoletnih deklic so dovoljene v 91 državah sveta. Poroko z 12-letnim dekletom dovoljujejo tudi v nekaterih zveznih državah ZDA. Da gre za nesprejemljivo zvezo, dokazuje socialni poskus, ki so ga izvedli v New Yorku. Na posnetku sta domnevni ženin in nevesta, 12-letnica in starejši moški, več mimoidočih pa na njuno domnevno poroko odreagira in nevesto odpelje na policijo.

Za pospešitev ukrepov za izkoreninjenje otroških porok v 12 državah Afrike si prizadevajo v globalni programu UNICEF-a in UNFPA-ja. "Izbira časa poroke in partnerja je ena od najpomembnejših odločitev v življenju vsakega posameznika. Milijone deklet te izbire nima, odvzeta jim je zaradi prisilnih otroških porok," poudarja dr. Babatunde Osotimehin, izvršni direktor UNFPA, Sklada Združenih narodov za demografsko dejavnost.

"Poroke otrok puščajo grozljive posledice na dekletih, njihovih otrocih in družbah," opozarja Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a. "Novi globalni program bo pomagal doseči dekleta, ki so najbolj ogrožena. Dekletom in mladim ženskam sporoča, da imajo pravico same odločati o svojih usodah. Gre za pomembno poslanstvo, saj bi lahko ob nadaljevanju trenutnih trendov število otroških nevest do leta 2030 doseglo skoraj milijardo. To pomeni  milijardo izgubljenih otroštev,  milijardo temnih prihodnosti."

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 7
  • Willi Swocc 12:48 09.marec 2016.

    To so bolani in prizadeti starši v glavi...

  • mph 10:56 09.marec 2016.

    In katere vere so taki tiči v verjetno 99% takih primerov?

  • Vesoljec 01:51 09.marec 2016.

    Kar se tiče videoposnetka, gre za socialni eksperiment. Zaigrano.