Zdravje > Otrok
233 ogledov

WHO: Porast raka pri otrocih

Rak otrok Profimedias
V dvajsetih letih za 13 odstotkov višja obolevnost raka pri otrocih.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je pojavnosti raka pri otrocih, mlajših od 14 let, v prvih desetih letih 21. stoletja zvišala za 13 odstotkov. Pojavnost raka so pri organizaciji primerjali s podatki, zbranimi na začetku devetdesetih prejšnjega stoletja.

Mednarodna študija v sodelovanju z WHO in Mednarodnih centrom za raziskave raka (CIRC), je v obdobju med letoma 2001 do 2010 zabeležila kar 140 milijonov otrok, ki trpijo za rakom.

Kot se je izkazalo, je v omenjeni starosti, pri otrocih najbolj razširjena levkemija, ki je predstavljala tretjino vseh zabeleženih primerov. Sledijo tumorji centralnega živčnega sistema (20 odstotkov) in limfomi, pravi poročilo Svetovne zdravstvene organizacije, ki je analizirala 300 tisoč diagnosticiranih primerov v 62 državah sveta

"Povečanje števila primerov raka med mladimi je deloma posledica boljšega diagnosticiranja in zgodnje odkrivanje te vrste raka," piše v poročilu, kjer opozarjajo, da so vzroki za tolikšno povišanje tudi zaradi večje onesnaženosti zraka.

"Rak je pogosto vzrok umrljivosti otrok in mladostnikov, čeprav obolevanje za to boleznijo med mlajšimi od 20 let, ni tako pogosto," je povedal direktor CIRC Christopher Wild, ki upa, da bodo rezultati študije vplivali na večjo ozaveščenost o bolezni in na bolj učinkovito zdravljenje.

Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je porast raka med otroci še višji, predvsem v državah, kjer je v proračunu manj denarja za zdravje, kar posledično pomeni, da imajo slabšo diagnostiko, poroča BBC. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:00 16.april 2017.

    Poznam 2 primera, samo v Sloveniji, ko je otrok po en teden po cepljenju dobil levkemijo. Naključje ali ne? Ne vem. Še raziskujem, čemu sploh do levkemije pride, kakšne so najnovejše neodvisne (nefarmacevtske) raziskave...