Zdravje > Otrok
1779 ogledov

Znanstvenica sporoča: Temu ritualu bi se morale odpovedati

Kava Profimedias
Tveganje za prekomerno debelost otroka.

Norveški raziskovalci so ugotovili, da pitje kave in drugih kofeinskih pijač med nosečnostjo vpliva na prekomerno težo otroka. Znanstveniki so preučil podatke o vnosu kofeina skoraj 51 tisoč nosečnic, hkrati so zbrali še informacije o pridobivanju teže njihovih otrok do prvega leta starosti in ko so ti otroci dopolnili osem let.

Pri ženskah, ki so zaužile več kot 50 miligramov kofeina na dan ( 50 mg je približno pol skodelice ekspresa) se je v primerjavi s tistimi, ki popijejo manj, pokazalo 15 odstotkov večje tveganje, da bo njihov otrok do prvega leta starosti predebel.

 100 do 250 miligramov na dan ustreza od ene do trem skodelicam espreso kave na dan

Tveganje se samo še povečuje

S povečanjem vnosa kofeina se je dojenčkova telesna masa otrok samo še povečala. Z visokim vnosom 200 do 299 miligramov kofeina na dan med nosečnostjo, so ugotovili 22 odstotkov večjo tveganje, da bodo imeli dojenčki teh mater prekomerno telesno težo, pri 300 miligramov kofeina pa je ta verjetnost že 45 odstotna: "Visok vnos kofeina med nosečnostjo smo povezali s prekomerno rastjo dojenčkov in debelostjo tudi pozneje v otroštvu," je dejal avtorica študije Eleni Papadopoulou iz norveškega inštituta za varovanje zdravja: "Rezultati podpirajo trenutne priporočila za omejitev vnosa kofeina med nosečnostjo na manj kot 200 miligramov kofeina na dan," je dejala znanstvenica in dodala, da bi se morale nosečnice glede na omenjeno raziskavo popolnoma odreči temu ritualu. 

kava Magazin V teh primerih ne pijte kave! Nikoli!

Nosečnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Kava ni edini vir

" Pomembno je tudi to, da za nosečnica zaveda dejstva, da kava ni edini vir kofeina. Tukaj so še gazirane pijače, kot na primer CocaCola," je opozorila.

Za primerjavo: Ena espreso kava vsebuje  okoli 107 mg kofeina, pločevinka Red Bulla vsebuje 83 mg, plastenka Coca Cole vsebuje 58 mg, skodelica brezkofeinske kave 5 mg kofeina, vroča čokolada pa 9 mg kofeina.

Kateri je tisti zdravi odmerek kofeina med nosečnostjo, ne more dokazati nobena raziskava, še navaja Reuters. Takšna testiranja med nosečnostjo bi lahko vplivala na zdravje mater in njihovih otrok.

Vpliva na možgane

Kofein hitro prehaja skozi posteljico in je povezan s povečanim tveganjem za spontani splav, so pokazale nekatere prejšnje študije.  Študije na živalih pa kažejo, da kofein v maternici prispeva k spremembam v apetita pri otroku zaradi vpliva na predel možganov, ki igra pomembno vlogo pri uravnavanju rasti in presnovo, pravi znanstvenica. 

Glede na njeno študijo, objavljeno v reviji MBJ Open, je 46 odstotkov preiskovank zaužilo manj kot 50 miligramov kofeina in 44 odstotkov od 50 do 199 miligramov na dan. Sedem odstotkov žensk ga je zaužilo 200 in 299 miligramov, trije odstotki  žensk pa so v nosečnosti popile veliko preveč kave in zaužile več kot 300 miligramov kofeina na dan.

Škodljiv stimulans

Rezultati študije so pomembno opozorilo, da je je kofein škodljiv stimulans, zato ga je treba omejiti na manj kot 200 mg na dan, je dodala Lisa Bodnar, strokovnjakinja za javno zdravlje na univerzi Pittsburgh, ki sicer ni sodelovala v študiji: “Pitje kave med nosečnostjo lahko vpliva na razvoj možganov. To je zelo pomembno, saj dogajanje v možganih močno vpliva na apetit," je pojasnila.

alkohol Zaskrbljujoče Zdravje Takšni se rodijo otroci mater, ki v nosečnosti pijejo alkohol

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.