Zdravje
11761 ogledov

Pa ne že spet! V priljubljenih mandarinah našli nedovoljeni pesticid

Mandarine Profimedia
Hrvaški inšpektorji so v mandarinah iz doline Neretve, ki so končale na trgu Bosne in Hercegovine, odkrili prisotnost nedovoljenega pesticida klorpirifos. To je že tretji primer v zadnjem mesecu, ko so v hrvaških mandarinah odkrili klorpirifos.

Hrvaški inšpektorji so prisotnost klorpirifosa v mandarinah po pisanju hrvaškega portala Danica odkrili med uradnim nadzorom na trgu. To pomeni, da so vzorce mandarin odvzeli neposredno od pridelovalca.

O rezultatih analize je Hrvaška takoj obvestila pristojne organe v BiH, uničili pa so tudi vse mandarine proizvajalca, ki je uporabljal sporni pesticid.

Vzorce mandarin so inšpektorji odvzeli 20. novembra. V njih je bilo 0,031 miligrama klorpirifosa na kilogram tega sadja, je ta teden sporočila Evropska komisija prek sistema za hitro obveščanje za hrano in krmo (RASFF).

Zdravju škodljive mandarine prodajali tudi v Sloveniji 

Pred kratkim so na prodajnih mestih na Hrvaškem odkrili klorpirifos v mandarinah, ki so jih prodajali tudi v Sloveniji. Pred tem so prisotnost tega pesticida odkrili tudi v pošiljki mandarin, namenjeni Srbiji.

Uporaba klorpirifosa, ki je še posebej škodljiv za zdravje otrok, je v Evropski uniji prepovedana od leta 2020.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • lejjoenotam 16:04 30.november 2023.

    ni pogojev več, da bomo dobili zdravo hrano v kakšrnikoli obliki. Konec, basta....samo še koncentrate bodo poviševali.....Že dolgo več ne jem sadja, ker vem, da si vnašam več slabega, kot dobrega. Pač, gremo v nov svet, z novimi pogoji. Mi ...prikaži več tastari se pač novemu svetu ne bomo mogli prilagoditi, mladi s svojim DNk morda še do ene mere, pol pa pok... in gremo jovo na novo...ČE!

  • bobubob 18:52 29.november 2023.

    Mandarine, limone, slive, jabolka - vse je strupeno. Ostane le še cepivo, ki je sicer še bolj strupeno a vseeno varno. Logar in Beović toplo priporočata. Je zdravo. Predvsem zanju in za njima podobne akviziterje, ki držijo brizge, manj pa ...prikaži veča za tiste na drugi strani igle. A kdo bi si belil glavo z zadnjimi, saj bodo ti kmalu razmišljali o povsem drugih težavah in ne o tem, kdo je držal brizgo....tako vsaj v Sloveniji, drugje je precej drugače !

  • lojs 13:08 29.november 2023.

    pa jest žrem te mandarine, ne vem od česa bi lahko še crknu ... virusi, pesticidi, strupi, gor dol, samo metak u čelo je škoda ... jebi te iztrebljvalci folka ... vem , da je vsega preveč, samo povejte kje ...prikaži več lahko nastivam glavo, da končno dobim metak