Zdravje
2437 ogledov

PCT za vse zaposlene, v nasprotnem primeru globa

Cepljenje, covid-19 Epa
Odločitev je bila sprejeta včeraj.

V Italiji bo s 15. oktobrom covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju obvezno za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. V nasprotnem primeru jim grozi globa. 

"Obveznost zelenega potnega lista širimo na celotno polje dela, tako javnega kot zasebnega," je na novinarski konferenci, po tem ko je vlada sprejela odločitev, v četrtek pojasnil zdravstveni minister Roberto Speranza. Za to so se po njegovih besedah odločili iz dveh razlogov - da bi naredili delovna mesta varnejša in da bi okrepili kampanjo cepljenja.

V skladu z novim zakonom uslužbencem, ki ne bodo predložili potrdila, grozi globa v višini do 1000 evrov. Neupravičena odsotnost z delovnega mesta, ker nekdo ne bi imel ustreznega potrdila, bo lahko vodila v suspenz delavca, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Cepljenje, covid-19 | Avtor: Epa Epa

V celoti cepljenih 60 odstotkov ljudi

T. i. zeleni potni list, v digitalni obliki ali na papirju, je v Italiji že sedaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so, kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili, nova odločitev pa predstavlja še korak naprej.

V 60-milijonski Italiji je v celoti cepljenih približno 40 milijonov ljudi oz. 65 odstotkov prebivalcev. Vlada želi to število dvigniti še za dodatne štiri milijone.

Italija sicer ni prva evropska država, ki od zaposlenih zahteva potrdilo PCT. V Sloveniji je covidno potrdilo za vse zaposlene v vseh dejavnostih obvezno od srede. V Grčiji se morajo necepljeni zaposleni od 13. septembra na lastne stroške enkrat ali dvakrat tedensko testirani na novi koronavirus. V Franciji pa covidno potrdilo zahtevajo od vseh, ki imajo pri delu stik z ljudmi.

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Test ne velja več Slovenija Pozno sinoči padla odločitev: V državni upravi v službo le cepljeni in preboleli

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • sandi76 10:35 17.september 2021.

    In kje so tu vojska , policija, zdravstveni domovi, bolnice, domovi starejših.... ?

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:51 17.september 2021.

    Če testov ne plačuje država, je tudi Italija v nasprotju z usmeritvami EU, ki so zaenkrat še v veljavi in ki govorijo, da necepljeni ne smejo biti v nobenem pogledu diskriminirani glede na cepljene..Žal izgleda, da se virus, ki se ...prikaži večse mu reče nespoštovanje prava in človekovih pravic širi po vsej Evropi....Me prav zanima kakšen bo rezultat pri tistih najbolj precepljenih...Zaenkrat jim ne kaže najbolje, npr. GB, Izrael...