Zdravje
7087 ogledov

V Italiji velik porast okužb s hepatitisom C med kozmetičnimi postopki, Slovenija brez podatkov.

Piercing Profimedias
Okužbe pri pedikuri, manikuri, piercingu in tetoviranju v Italiji predstavljajo 34 odstotkov vseh primerov.

Italijanski zdravstveni inštitut je te dni poročal o povečanem število okužb s hepatitisom C, ki se zgodijo prek kozmetičnih postopkov, kot so pedikura, manikura, britje, piercing in tetoviranje. Tovrstne okužbe predstavljajo kar 34 odstotkov vseh primerov hepatitisa C, ki so jih v Italiji zabeležili v letošnjem letu.

Okužbe preko kozmetičnih postopkov tudi v Sloveniji?

Ali se število okužb pri kozmetičnih posegih povečuje tudi pri nas, smo preverjali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot pojasnjuje, v zadnjih treh letih (2014 - 2016) ni bil prijavljen noben primer
akutnega ali kroničnega hepatitisa C, kjer bi bil kot predviden način izpostavljenosti kozmetični postopek, vendar dodajajom, da ob prijavi nove diagnoze hepatitisa C NIJZ zelo redko prejme tudi podatke o predvidenem načinu prenosa.

Slovenija podatkov nima

"Zato ne moremo zanesljivo oceniti deležev prijavljenih primerov glede različnih vrst izpostavljenosti, niti deleža injicirajočih uživalcev prepovedanih drog. Predvidoma pa se v Sloveniji okužba s hepatitisom C najpogosteje prenaša ob souporabi pribora za injiciranje prepovedanih drog," pravita Irena Klavs in epidemiologija Irena Veninšek Perpar iz NIJZ.

V Italiji se je s C letos okužilo 47 ljudi, najbolj tvegana skupina pa so še vedno uživalci mamil. V Sloveniji podatkov za letošnje leto še nimamo, lani pa je bilo na NIJZ prijavljenih sedem primerov akutnega hepatitisa C in 108 primerov kroničnega hepatitisa C, kar je največ v zadnjih treh letih. Hepatitis C v 80 primerih preide v kronično obliko. "Zaradi nezadostnega prepoznavanja in predvidoma tudi nepopolnega prijavljanja odkritih primerov, podatki o prijavljenih novih diagnozah okužbe s HCV podcenjujejo resnično breme teh okužb v prebivalstvu," pravijo na NIJZ.

Virus hepatitisa C se prenaša predvsem ob izpostavljenosti okuženi krvi. Nahaja se v krvi, slini, spermi, urinu, solzah in trebušni tekočini. V manjši meri se okužba prenaša s tesnim stikom med družinskimi člani, s spolnimi odnosi in z matere na otroka. Heteroseksualen spolni prenos je zelo redek, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi prenosa okužbe med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Danes je prenos s krvjo in krvnimi derivati (transfuzija), ki je bil včasih pogost, zelo redek.

intimni piercing | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prediranjem kože nevarno za prenos nalezljivih bolezni

"Pri kozmetičnih postopkih, pri katerih prihaja do prediranja kože, sluznic, hrustanca ali mišičnega tkiva, prihaja do manjših krvavitev. Pri tem obstaja možnost prenosa določenih povzročiteljev nalezljivih bolezni, tudi virusa hepatitisa C. Do prenosa virusa hepatitisa C pri zgoraj omenjenih kozmetičnih postopkih lahko pride zaradi uporabe okuženega pribora, nehigienskih postopkov dela in/ali dela v neustreznih higienskih pogojih ter prostorih," pravijo na NIJZ.

Tvegana tudi akupunktura

O povezavi med različnimi kategorijami tetovaže in prenosom okužbe, je znanega malo. Tveganje za okužbo je večje, če je tetovaža narejena nestrokovno, v nehigienskih pogojih, s priborom, ki ni sterilen; če je tetovaž več. "Okužba se pri tetoviranju prenaša z uporabo okuženih predmetov za prebadanje kože. Med dejavniki tveganja za prenos okužbe s hepatitisom C sodijo tudi nestrokovno prebadanje kože "piercing", tetoviranje in akupunktura," pojasnjujejo na NIJZ.

Tetoviranje Tetovaža Tatu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Možne tudi druge okužbe

Pri tetovaži gre za posege v telo, ki vključujejo prediranje vrhnje plasti kože, sluznic, hrustanca ali mišičnega tkiva; pri tetoviranju tudi za nanos pigmenta na plast pod njo, kar skoraj neizogibno povzroči (manjšo) krvavitev. Poleg krvavite so možne alergične reakcije na barvila oziroma snovi, ki se vnašajo v kožo ter okužbe. Neprofesionalen in higiensko neustrezen poseg lahko privede do nastanka okužb s številnimi bakterijami, tudi glivicami in virusi (bakterije, ki povzročajo gnojna vnetja so npr. stafilokoki, streptokok, bacil tetanusa, netuberkulozne mikobakterije, virus hepatitisa B, virus hepatitisa C, HIV …).

Značilni bolezenski znak katerega koli akutnega virusnega hepatitisa (A, B, C, D ali E) je rumenica kože, ob tem se lahko pojavijo tiščeča bolečina pod desnim rebrnim lokom, izguba teka, siljenje na bruhanje ali bruhanje in splošno slabo počutje ter blago zvišana telesna temperatura.

Pri strokovno izvedeni tetovaži tveganje majhno

Tetovaža, ki je izvedena s sterilnim priborom ter jo izvaja strokovno usposobljeno osebje v ustreznih higienskih pogojih in prostorih, predstavlja majhno tveganje za prenos okužb. Okužbam se nadalje izognemo, če po tetovaži upoštevamo strokovna navodila za nego tetovaže, poudarjajo na NIJZ.

Komentarjev 7
  • stary1 20:40 17.december 2017.

    Ta baba na sliki me spominja na farmacevtko iz ljubljane ZIDAN JE CAR ;;;ERJAVEC PA JE ŠE VEČJI CAR

  • ode 17:22 16.december 2017.

    Nagravžen gobec...

  • romy 14:43 16.december 2017.

    praufo,včasih smo rekli 100 ljudi,100 čudi...tako mora biti,saj nista dva enaka...so pa to kamilice proti ubijanju...da ne omenim sprevrženih obredov