Zdravje
1595 ogledov

Pfizerjeva objava glede zdravila zoper covid-19

tablete Shutterstock
Pfizer je objavil, da je njegovo zdravilo zoper covid-19 učinkovit 89-odstotno v preprečevanju hospitalizacije in smrtnega izida bolezni, kar dokazujejo prvi rezultati raziskav.

Pfizer je po poročanju agencije AFP objavil, da so analize pokazale, da njegovo zdravilo zoper covid-19 za 89 odstotkov zmanjšuje nevarnost hispitalizacije in smrtnega izida. Ti rezultati, dodaja agencija, so boljši od tistih, ki jih je objavil Merck & Co za svoje zdravilo molnupiravir. Za slednjega se je prejšnji mesec pokazalo, da prepolovi nevarnost hospitalizacij ali smrti za paciente, obolele s covidom. 

Prvi rezultati Pfizerja temeljijo na kliničnih raziskavah nekaj več kot 1200 pacientov, ki so imeli covid-19. Nekaj dni po prvih opaženih simptomih je del prejel Pfizerjevo zdravilo, del pa placebo. Pokazalo se je, da je 0,8 odstotkov tistih, ki so prejeli Pfizerjevo zdravilo v treh dneh moralo v bolnišnico, nihče ni umrl. V vzporedni skupini dobitnikov placeba je bilo hospitaliziranih sedem odstotkov obolelih, sedem jih je umrlo. 

Posebej za covid-19

Pfizerjeva objava je prišla v javnost dan po tem, ko je Velika Britanija odobrila uporabo protivirusnega zdravila molnupiravir v obliki tablete. Zdravilo ameriškega farmacevta Merck je primerno za zdravljenje bolnikov, ki trpijo za blagim do zmernim covidom-19, je sporočila britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke.

Kot sicer pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, gre pri zdravilu podjetja Merck dejansko za zdravilo proti gripi, ki so ga prilagodili covidu-19, medtem ko je Pfizerjevo zdravilo razvito posebej za boj proti covidu-19.

Cena zdravil 

Za zdaj še ni poznano, koliko bodo države, ki so zdravilo že naročile, zanj plačale. Združene države Amerike so pristale na ceno 1,2 milijarde dolarjev za 17 milijonov tretmajev, če bo zdravilo odobreno. To pomeni, da bodo ZDA plačale 700 dolarjev za zdravljenje enega pacienta. 

Analitiki pri tem trdijo, da bi proizvodnja molnupiravira, na temelju izračunov cene surovin, morala stati okrog 18 dolarjev. Znano je, da farmacevtske družbe zaračunavajo visoke cene za zdravila, a analitiki se kljub temu čudijo visoki ceni molnupiravira.

Merck še vedno ni komentiral, če so ocene analitikov natančne, v izjavi za CNN pa so navedli, da ti izračuni ne jemljejo v ozir stroške raziskav in razvoja. 

Covid-19, UKC Maribor covid-19 Zdravje Lejko Zupanc: Smo na robu zmogljivosti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • bobubob 11:25 08.november 2021.

    Zato pa Merck ni bil voljan delati kovid raziskav za njihovo patentirano bivše zdravilo - Ivermectin. Bodo tako zaslužili neprimerno več. EU hlapci pa smo medtem mirno čakali (in umirali) - tako zaradi kovida kot zaradi njihovega t.i. cepiva... Nekateri ...prikaži veči pa niso hlapčevsko čakali, ampak zdravili, ne glede na WHO. Ampak o tem se ne sme govoriti. Bo za to kmalu kazen zapora, da kandidatov za t.i.cepljenje ne zmanjka.

  • Avatar MS
    MS 17:33 05.november 2021.

    Novo zdravilo Molnupiravir je končno pravo humano zdravilo ne pa Ivermectin zdravilo za konje! Super, čeprav je kot pravijo na jugu "vedno je bolje sprečiti nego lečiti" Cepljenje je še vedno primarna in boljša rešitev, zdravila le sekundarno gasijo požar!

  • h4ck3r 16:56 05.november 2021.

    Super prišlo je zdravilo v obliki tablet in kaj bomo našli sedaj? Aja saj sta že Bob in Iluckyss napisala...sedaj bo pa cena problem. :-) Kaj pa če bo npr. nam dosegljivo nam zastonj? No malo "brainstorminga", da najdemo naslednji problem?