Zdravje
40111 ogledov

Pismo zdravnice: Po tem pa ti osnovnošolka prizna ...

Zdravstvena ambulanta Profimedias
Januarja v ambulanti vsak dan vsaj 90 bolnikov pa tudi 150

Slovensko zdravniško društvo (SZD) je v zadnjih tednih, ko je bila Slovenija na vrhuncu obolevnosti z gripo in drugimi virusi, prejelo več pisem obupanih zdravnikov, ki so posledica njihove preobremenjenosti.

Zdravniki dela ne morejo več opravljati, razmišljajo o odhodu

"Trenutno stanje je tako alarmantno, da smo v času zadnjih dveh tednov prejeli več pisem stiske zdravnikov, v katerih navajajo, da svojega dela ne morejo več opravljati in da razmišljajo o prekinitvi delovnega razmerja," sporočajo iz SZD. "Ne samo, da preobremenjenost vodi do povečanja tveganja za napake, katerih posledice, seveda, najbolj občutijo bolniki, menimo, da si prebivalci Slovenije zaslužijo kvalitetno zdravniško oskrbo, ki pa so jo zdravniki sposobni zagotoviti le v normalnih delovnih pogojih." 

Eno od teh pisem, zdravnice v primarnem zdravstvu, so posredovali medijem. 

"Ko se število pacientov na delovni listi v ambulanti približa 60 ali 70 veš, da si tisti dan kar krepko delal. Na srečo to ni vsak dan in takrat stisneš zobe in skušaš stvari, ki niso nujne preložiti na kakšen drug dan, ko je manj pacientov. Pa malo podaljšaš ambulanto in nekako gre," v pismu pravi anonimna zdravnica. Normativ za ambulanto naj bi bil 23 ali 24 pacientov, navaja zdravnica, ki pobude, da naj sledi temu normativu, kot pravi, zaradi števila opredeljenih pacientov ne more upoštevati niti v časih, ko je obolelih manj. 

Januarja v ambulanti vsak dan vsaj 90 bolnikov pa tudi 150

V letošnjem januarju je število pacientov vsak dan močno preseglo normative, razlaga zdravnica. "Ko so bile sredi januarja številke v moji ambulanti vsak dan nad 90, se mi je zdela situacija že absurdna, ker takrat v resnici delaš po principih vojne medicine. Stvari, ki niso zelo pomembne, tisti hip sploh ne pridejo na vrsto. Ko sem presegla svoj "osebni rekord", ki je bil do takrat 101 pacient in dosegla številko 110 sem mislila, da več kot to v resnici ne gre več. Naslednji teden jih je bilo, po enem dnevu moje odsotnosti, konec dneva na delovni listi 152 pacientov. 152 !!!!!!! Velika večina od tega na račun gripe. Telefon je zvonil neprestano. Maile sem pričela gledati dve uri po koncu delovnega dneva in nisem imela energije, da bi na vse odgovorila," opisuje razmere v januarju. 

"Aja, vprašanje je bilo, če je ta teden gripe kaj manj. Ne vem, mogoče malo. Ampak razmere so še vedno vojne"

"Pomislila sem, da bi obupala in šla kar domov"

"Danes se je številka ustavila malo pod 90. Pa vendar sem sredi ambulante prvič v življenju pomislila, da bi obupala in šla kar domov. Ne upam si več govoriti pacientom po telefonu, naj še kakšen dan počakajo z vročino nad 40, pa s hudim kašljem, pa s čudnim izpuščajem... Pa vendar vem, da vsi, za katere mislim, da nujno potrebujejo pregled ne morejo priti, ker še tistih, ki pridejo, ne morem vseh pogledati do konca ordinacije. Pa jih gledam kot po tekočem traku in jih priganjam naj se hitro slečejo in oblečejo... Ker jaz lahko delam še malo hitreje in pacient se lahko še malo hitreje sleče, računalnik pa melje s svojo hitrostjo. Pri pisanju receptov, napotnic, potrdil, bolniških, tehničnih pripomočkov... ne moreš pridobiti na času. Če si nestrpen in pritisneš kakšno tipko prehitro, tvegaš, da program zmrzne in potem vsi čakamo, da se spet postavi nazaj."

Po tem pa ti osnovnošolka prizna ...

"Spraševala sem se zakaj mi je bilo prav danes tako zelo težko, čeprav je bilo pacientov malo manj kot prejšnji teden," piše zdravnica. "Najbrž svoje pripomore utrujenost, pa to, da sem bila tudi včeraj, ko je bila nedelja, dežurna. Predvsem pa gripa ne pojenjuje, pojavlja se vedno več zapletov po preboleli gripi. Vnetja ušes, pljučnice, dehidracije... Vedno več je napotitev otrok v bolnišnico. Počasi je treba reševati tudi vse tiste težave, ki so se v tem mesecu nakopičile, pa niso prišle na vrsto. Tudi kronični bolniki zahtevajo svojo pozornost. Potem ti pa sredi največje gneče osnovnošolka, po tem ko že misliš, da veš, zakaj jo tišči v prsih, prizna, da ima težave s hrano, da namerno strada in se boji jesti. Jaz pa gledam na uro in razmišljam, koliko časa ji lahko namenim, ker vem, da če si ga sedaj ne vzamem, je ne bo več nazaj."

"Aja, vprašanje je bilo, če je ta teden gripe kaj manj. Ne vem, mogoče malo. Ampak razmere so še vedno vojne," pretresljivo pismo zaključi anonimna osebna zdravnica.  

*Fotografija je simbolna

Komentarjev 13
  • Avatar ovca
    ovca 09:05 19.februar 2020.

    Mene pa zanima, kaj na državni ravni delajo (ministrstvo za zdravstvo, npr.), ko stalno gobce vrtijo, kaj vse so naredili za zmanjšanje čakalnih vrst. Vrste čedalje večje, zdravstveno osebje, ne samo skurjeno, ampak prekurjeno. Ministrstvo pa očitno gara (le na čem).....

  • nothoco 05:30 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ticedi 02:41 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks