Zdravje
3725 ogledov

Plačevali zavarovanje, a niste mogli do zdravnika. Vam bodo denar vrnili?

Zdravstvena kartica Boštjan Tacol
Tako pojasnjuje ministrstvo za zdravje.

"Glede na informacije, da Zdravstvenim zavarovalnicam ostajajo sredstva iz naslova plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v znesku 50 milionov predlagam, da se ta sredstva vrnejo ljudem, ki smo plačevali in v času corona situacije nismo mogli koristit zdravstvenih uslug," piše pobudnik na portalu predlagam.vladi.si. "To se je namreč pred leti že zgodilo, da so sredstva vračali, ne pa da si potem Zavarovalnice delijo dobičke na račun."

Ministrstvo za zdravje je predlog proučilo. "Sporočamo, da se bodo sredstva, ki so bila v letu 2020 in 2021 zbrana iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in se zaradi zmanjšanega obsega izvajanja zdravstvenih storitev zaradi epidemije COVID 19 niso v celoti porabila, v letu 2021 in 2022 namenila za dodatne storitve  v okviru Nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev," so zapisali pri ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar. "Dodatne storitve bodo namenjene pacientom, ki nedopustno dolgo čakajo oz. čakajo najdlje tudi zaradi posledic epidemije COVID 19."

Razpis je že objavljen

Dodajajo, da je bil nacionalni razpis že objavljen 23. julija. "Na Nacionalni razpis se bodo lahko prijavili vsi izvajalci, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Pacienti, ki čakajo nedopustno dolgo oz. čakajo najdlje se bodo lahko preusmerili k izbranim izvajalcem, v kolikor bodo to želeli," so zapisali pri ministrstvu. "Storitve se bodo začele izvajati z oktobrom 2021 in se bodo izvajale do konca leta 2022. Izbor storitev je znan in je izbran glede na naslednje kriterije: nedopustna čakalna doba, vpliv čakalne dobe na poslabšanje zdravstvenega stanja pacienta in vpliv čakalne dobe na trajanje delavčeve odsotnosti z dela zaradi zdravstvenih razlogov."

karantena Okužba s koronavirusom Zdravje Zaradi koronavirus v karanteni v tujini. Bom dobil povrnjene stroške?

Trenutno je Nacionalni razpis še odprt za prijavo, po zaključenem končnem postopku za izbor izvajalcev, bodo pacienti po navedbah ministrstva obveščeni o možnosti izvedbe storitve drugje. "Postopek obveščanja pacientov o možnosti izvedbe storitve pri drugem izvajalcu je v pripravi," so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • bobubob 16:14 06.september 2021.

    Naš družinski član se je skušal prijaviti za sprejem, pa je po dolgi telefoniji izvedel, da je 'gospa doktor' dopustu. Njena zamenjava pa na bolniški. In da naj počaka, če ni zelo nujno. Ampak zavarovalnica marljivo zbira harač. Da o ...prikaži večo zobozdravnikih ne govorim. Prostih ni. Plačujemo pa vsi. Zdravstvo je vpliven ceh. Kot pravniki. Ker je žaba kuhana, se ne bojijo ničesar. Zato pa take izjave in ukrepi brez repa in glave. Od države je ostal le ovojni papir, vsebine že dogo ni več.

  • rd2dmk2 09:51 04.september 2021.

    to je samo drugio ime za delitev dobičkov, sier pa do zobozdravnika nisi mogel, do okulista tudi ne, edino če so te na urgenco peljali. ne vem zakaj bi morali spet nositi zavarovanci vse stroške ? sicer pa če avto ...prikaži večo odjaviš dobiš povrnjeno premijo do dneva natančno do izteka. ampak tu pa ne.. kaj mi sedaj pomaga zobozdravnik, če mi je izpulil zob, namesto da bi ga zdravil.

  • Avatar erof
    erof 08:30 04.september 2021.

    KAKE DODATNE STORITVE VSE KAR MAM DODATNO PLUS ŠE DODATNO ŽE OD ČASA KORONA MISEM BIL PRI ZDRAVNIKU KER ENOSTAVNO NIMA ČASA AL MAJO POGOJE DA NE SMEŠ TAM HODIT PREKO TELEFONA VSE PA ŠE TO RABIŠ EN TEDEN DA ...prikaži večN DA PRIDEŠ V LINIJO IN POVEŠ KAR RABIŠ