Zdravje
4378 ogledov

Po okužbi s pasjo slino ostal brez nog in rok

Bolan pes Profimedias
Njegovo stanje se je hitro slabšalo in zdravnikom ni ostalo drugega, kot da so izvedli amputacijo.

Greg Manteufel se je okužil z bakterijo Capnocytophaga Canimorsus, ki je prisotna v slini zdravih psov in mačk. V zelo redkih primerih lahko okužba s to bakterijo vodi v resno sepso, septični šok, gangreno in meningitis. "Nekaj ur po pojavu prvih simptomov je njegovo telo padlo v septični šok," so zapisali na strani GoFundMe, kjer zbirajo sredstva za njegovo okrevanje.

Manteufel je velik pasjeljubec in je bil v zadnjem obdobju obdan z osmimi psi, je povedala njegova žena Dawn, zato sumijo, da je tako prišlo do prenosa bakterije. Za Washington Post je dejala, da niso povsem prepričani, kateri pes naj bi ga okužil. 

Bakterija ga je napadla z vso močjo. "Ves je v modricah, kot bi ga nekdo pretepel s kijem za bejzbol," je dejala Dawn. 

Po nekaj dneh od okužbe so mu morali zdravniki najprej amputirati stopala, a se je nato okužba razširila, zato so morali noge odrezati nad kolenom. V slabem stanju so bile tudi njegove dlani, zato so se tudi v tem primeru odločili za najbolj drastično rešitev. Kot pravi žena, je v slabem stanju tudi njegov nos, a zdravniki upajo, da jim ga bo uspelo rekonstruirati. 

Burna reakcija na prisotnost bakterije v človeškem telesu je bolj verjetna pri ljudeh, ki imajo slabo odpornost. Najpogosteje se prenaša z ugrizom ali s praskanjem, lahko pa pride do prenosa tudi, če žival poliže odprto rano. Simptomi se običajno pojavi med prvim in osmim dnem po okužbi. Infekcijo običajno uspešno zdravijo z antibiotiki. V zelo redkih primerih pride do hujših zapletov. 

Ne glede na vse pa se Greg ne misli predati. Ostaja pozitiven in pripravljen na okrevanje, ki sledi. "Zdravnikom je rekel, naj naredijo vse, kar morajo, da ostane živ," o tem, da druge možnosti, kot ostati pozitivno usmerjena, nimata, pravi žena.  

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.