Zdravje
32257 ogledov

Po prvem pregledu optimistična napoved

Kris Jaka Ivančič
Krisa je včeraj na kliniki UCLA pregledal zdravnik

Krisa Zudicha, ki trpi za spinalno mišično atrofijo in je s starši od srede v ZDA, je včeraj na kliniki UCLA pregledal zdravnik. Kot smo poročali, so Krisu pregled zaradi zasedenosti zdravnika, s petka prestavili na torek. Danes pa so starši sporočili, da mu bodo, če bo vse po sreči, zdravilo aplicirali še pred decembrom.

Kris trenutno v breme ZZZS prejema zdravilo Spinrazo za spinalno mišično atrofijo, zaradi katerega se mu stanje sicer izboljšuje, a starši polagajo upe na revolucionarno zdravljenje z novim zdravilom Zolgensma, ki pa ga malček lahko prejme le v ZDA , saj zdravilo še ni registrirano v EU. Kris naj bi na kliniki ostal od dva do štiri mesece.

Za zdravljenje Krisa Zudicha je denar zbirala vsa Slovenija. Iz društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki so sporočili, da je družina od klinike UCLA že prejela račun za zdravilo v višini  2.234.031 dolarjev.

Društvu Palčica Pomagalčica je z neverjetnim odzivom v le 150 urah za zdravljenje Krisa uspelo zbrati neverjetnih 3,8 milijona evrov. Ker se je izkazalo, da društvo nima statusa humanitarne organizacije, bi moralo od zbranega zneska plačati 25 odstotkov akontacije dohodnine, kar pomeni dobrih 950 tisoč evrov, približno enaki znesek pa bi morala plačati še Krisova družina kot prejemnica donacije. Zato je društvo z Zvezo prijateljev mladine podpisalo donatorsko pogodbo, s katero je ZPMS prevzela donatorska sredstva v višini 2.300.000 evrov za plačilo zdravila. Stroške za let je prevzel srbski poslovnež Milodrag Kostič.

Komentarjev 1
  • Kmodri 19:17 26.november 2019.

    Zdravljenje je nepreveligiranim nedosegljiva. Zanje je doba pohaba in smrt.