Zdravje
33786 ogledov

Po ZDA se hitro širi smrtonosna okužba, zdravila ne delujejo

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA Epa
Smrtonosna glivična okužba, ki jo je zelo težko zdraviti, se širi z zaskrbljujočo hitrostjo, sporočajo iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Število okužb v ZDA se je v letu 2021 skoraj podvojilo, 756 okužb so odkrili leta 2020, lani pa 1.471. "Povečanja nismo zaznali le na območjih, kjer se okužbe prenašajo, temveč tudi na novih območjih, kjer do sedaj še ni bilo okuženih," pravijo pri CDC.  

CDC je okužbo označil za veliko grožnjo, saj se povečuje število pacientov, odpornih na protiglivična zdravila, zlahka se širi in povzroča resne zaplete. 
 

Gre za glivo, ki spada v vrsto kvasovk in se imenuje Candida auris. Odkrili so jo v Aziji, v ZDA pa se je pojavila leta 2016. 

Okužba se pojavlja pri zelo bolnih ljudeh s slabim imunskim sistemom. Zbolevajo predvsem ljudje v bolnišnicah in domovih za ostarele. Eden od treh obolelih umre. 

CDC porast primerov pripisuje slabemu preprečevanju okužbe v zdravstvenih ustanovah in izboljšanih presejalnih testih. Stanje bi se lahko poslabšalo tudi na račun preobremenitev zdravstvenih sistemov med pandemijo Covid-19.

V CDC menijo, da je potreben nadaljnji nanzor, razširjenje laboratorijskih zmogljivosti, hitrejši diagnostični testi in upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe.

Komentarjev 11
 • Vik Cankar 10:33 20.april 2023.

  Spiješ pol litra lizola, pa okužbe ni več. Trumpov recept

 • Avatar Michel Franco HD
  Michel Franco HD 09:00 05.april 2023.

  Zanimivo,da so jo spet prvi odkrili v Aziji,in potem se je 'čudežno' razpasla še drugod. In še bolj zanimivo,da se vse 'čudne' gripe odkrije v Aziji. In ko so odkrite se kar na enkrat razpase po celem svetu?

 • bobubob 17:33 26.marec 2023.

  Komur je bilo mar za lastno zdravje, je poleg vladne 'stroke' poslušal še drugo stran, se zahvalil Janši za njegovo in njegovih belih hlapcev strupeno skrb ter se odločil, da se ne bo pustil zastrupljati - ne fizično, ne psihično. ...prikaži več Posledično ima tak zarotnik dokaj ohranjen imunski sistem, ki je sposoben obvladovati okužbe o katerih se medicini še sanja ne. Vsak je svoje usode kovač.