Zdravje
5861 ogledov

Pojav novih, tropskih klopov

klop Profimedias
Tropski klopi prenašajo povzročitelje drugih bolezni. Strokovnjaki so zaskrbljeni.

Znanstveniki so letos v Nemčiji odkrili sedem primerov tropskih klopov, ki so se doslej pojavljali predvsem na območju Sredozemlja. Gre za vrsto Hyalomma, ki ni le občutno večja od v Nemčiji običajnih klopov, temveč lahko tudi prenaša povzročitelje drugih bolezni, navajajo sodelavci z univerze Hohenheim in Inštituta nemške vojske za mikrobiologijo.

To vrsto klopov, ki je navajena na tropsko vročino in sicer živi v Afriki, Aziji in Južni Evropi, so v Nemčiji odkrili na domačih živalih - konjih in ovcah, in sicer podvrsti Hyalomma marginatum in Hyalomma rufipes.

V Sloveniji, kjer glede na podatke, dostopne na spletu, živi 16 vrst klopov, je navzoč eden izmed pripadnikov te vrste, to je Hyalomma marginatum, ki je sicer znan kot dvogostiteljski klop.

klop Zdravje Zato klopa ne zmečkajte s prsti

Gre za klope, ki se običajno prisesajo na večje živali, a je lahko njihov gostitelj tudi človek. Prenašajo lahko povzročitelje različnih bolezni, tudi virusnega povzročitelja krimsko-kongoške hemoragične mrzlice. Eden izmed v Nemčiji odkritih primerkov je prenašal nevarno bakterijo Rickettsia aeschlimannii, ki je povzročitelj pegavice. Ta pri ljudje povzroča spremembe na koži in vročino, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je povedala parazitologinja z univerze v Hohenheimu Ute Mackenstedt, so do letos v Nemčiji odkrili le dva posamična primera te vrste, in sicer leta 2015 in 2017. Po njenih besedah bi se lahko spričo sedanjih vremenskih razmer vrsta naselila v Nemčiji in zato bodo nanjo letos še bolj pozorni. V Nemčijo so verjetno prišli s pticami.

Meningitis možgani Zdravje Klopni meningoencefalitis: Slovenija po obolelosti v svetovnem vrhu Prehlad Imunoglukan Previdno Zdravje Se pri boreliozi vedno pojavi kolobar?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Alioness
    Alioness 22:48 14.avgust 2018.

    Aha, predpriprave na ustrahovanje in reklamiranje cepljenja. Zemlja se nas bo počasi otresla ko moker pes. Preživeli bodo samo tisti z dobrim imunskim sistemom, nezastrupljenim telesom in nepoškodovanim DNKjem. Torej, morda peščica, vsekakor pa ne civilizacija. Preživela bodo le plemena.