Zdravje
7647 ogledov

Poklukar: "Ne moremo si zatiskati oči"

Janez Poklukar Vlada RS
Stanje jeseni bo po ministrovih besedah odvisno tudi od morebitnih mutacij virusa in precepljenosti.

Zdi se mu neprimerno, da morajo zdravstveni delavci s seboj nositi papir in pisati sezname ter prijave

"Vse te težave so izraz naše zamude pri uveljavljanju informacijskih tehnologij v vse naše procese v zdravstvu. Verjetno se že 30 let govori, da v zdravstvu potrebujemo digitalizacijo, in epidemija je to potrebo samo še dodatno razgalila," je o težavah, ki se pojavljajo ob množičnem cepljenju, v intervjuju za Siol.net dejal minister za zdravje Janez Poklukar in nadaljeval, da bo dobršen del sredstev v okviru načrta za okrevanje in odpornost, 83 milijonov evrov, namenjenih za digitalizacijo zdravstva. 

"Sprejeti moramo, da smo v 21. stoletju. Ne moremo si zatiskati oči. Skoraj neprimerno je, da morajo zdravstveni delavci s seboj nositi papir in pisati sezname ter prijave. Skrajni čas je, da k temu resno pristopimo in postavimo stvari," je poudaril.

Precepiti je treba celoten svet

Meni, da glede cepljenja ni bilo še nič zamujenega, a moramo skupaj z ostalimi evropskimi državami delovati naprej. 

"Evropski komisiji smo že potrdili, da se strinjamo z nabavo cepiv za leti 2022 in 2023 pri Pfizerju. Evropa se pogovarja tudi s preostalimi dobavitelji in že zdaj poskušamo zagotoviti zadostne količine cepiv. Med nedavnim obiskom v Bruslju sem poudaril, da imamo tri vrste cepiv proti koronavirusu, zato je prav, da evropska komisija gleda široko in se odloča za naročanje vseh vrst cepiv," je dejal in pojasnil, da "iz tehnoloških, znanstvenih, medicinskih in tudi ekonomskih razlogov namreč potrebujemo čim večji portfelj cepiv".

Pri covidu-19 gre za globalno vprašanje, je dodal, zato bi morala EU prevzeti vlogo med vodilnimi pri zagotavljanju zadostnih količin cepiva vsemu svetu.

Kaj nas čaka jeseni?

Jeseni nas epidemija ne sme presenetiti, je dejal Poklukar. Eden od ukrepov bo samotestiranje dijakov in učencev, uvedena je že elektronska prijava na cepljenje, s centrom za nalezljive bolezni pri NIJZ pa vzpostavljajo tudi klicni center, ki bo zmogel na dan poklicati nekje med 500 in tisoč pozitivnih oseb, vključno s stiki. Stanje jeseni pa je po njegovih besedah odvisno tudi od morebitnih mutacij virusa in precepljenosti: "Tistim, ki so bili cepljeni med prvimi, se bo začel iztekati imunski odziv. Če nam ne bo uspelo motivirati ljudi, da nadaljujemo zadostno precepljenost, se nam lahko decembra in januarja, ko so pogoji za širjenje virusa najboljši, zgodi kaj podobnega kot letos."

Pričakuje sicer, da se bomo morali tretjič cepiti v roku 12 mesecev po prvem cepljenju.

Namesto enotnih evropskih pogojev bilateralni dogovori

Poklukar je dejal tudi, da bo na evropski ravni težko poenotiti izhodišča glede pogojev za prehod meja, zato bodo pomembni bilateralni dogovori s sosedami - z Madžarsko so se že dogovorili, s Hrvaško pogovori še potekajo, svoja izhodišča so poslali tudi v Italijo in Avstrijo.

Minister ne pričakuje, da bi se Hrvaška zavzemala za preveč ostre pogoje pri prehodu meja, tudi velikih težav pri dogovoru ne pričakuje. Hrvatom so predlagali, da oseb, mlajših od 15 let, ne bi testirali, ter da se tistim, ki so bili cepljeni s cepivom AstraZenece, tri tedne po prvem odmerku prizna status cepljenje osebe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Micheal_Brodie 14:54 24.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Dušan Jakič 13:22 24.maj 2021.

    Sploh niso težava Hrvati, za na hrvaško potrebuješ le negativen hitri test. Medtem pa za vstop nazaj v lastno domovino potrebuješ PCR test, kar je največja neumnost. Torej, ali vržeš 60 evrov hrvatom ali pa dobiš karanteno ob prihodu v ...prikaži več Slovenijo. Slovenska vlada dobesedno baše slovenski denar v žepe hrvatov... nagnusno.

  • Avatar drecos
    drecos 11:21 24.maj 2021.

    nabite si te hrvate v svojo gnilo tazadnjo

Sorodne novice